71

Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев

Като "манипулации, лъжи и интриги" Нинова определи твърденията, че вече се водят разговори за разпределяне на министерства и че БСП е поискала земеделското и социалното министерство

 

"Не бива законодателна, политическа власт и партии да се месят в тези неща. Иначе ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка, но важното е какво ще последва след това.  Просто да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка минава през оставката на Гешев".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента, пише dnes.bg. До момента единствено от левицата не бяха коментирали официално искането на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Тя отказа да коментира с какво Иван Гешев уронва престижа на прокуратурата - аргументът на Мария Габриел да иска отстраняването му, понеже е работа на Етичната комисия и на Висшия съдебен съвет.

"Ако това е битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев, няма смисъл от това. Но ако е истинска воля за промяна на съдебната система, каквато ние заявяваме многократно, чрез промяна в закони, подзаконови нормативни актове и т.н сме винаги "за". Дори сме внасяли свои предложения в предишния парламент, така че сме "за" промяна в съдебната система, която да води до справедливост и бързо правораздаване", каза тя.

Според нея ГЕРБ не говорят за политическа формула и са сбъркали подхода си отначало. Вариантите били два - ГЕРБ да предложат премиер с приоритети, който да предложи правителство на малцинството и да търси подкрепа, а вторият, който е правилния според Нинова, е да има лидерска среща, на която да се определят приоритетите и срокове за изпълнението им, а после да се търси подкрепа.

"Те избраха първия вариант. Сбъркана работа. Грешка след грешка всеки ден", коментира Нинова.

"От това, което ни беше представено, сме обезпокоени най-малкото казано", каза тя. И даде пример с това, че по време на срещата с Габриел е имало само едно изречение за бюджет 2023 и не е било коментирано с какъв дефицит ще бъде той и дали ще има увеличение на доходите.

"Едни общи думи, общи фрази - ще направим това, ще направим онова... Сериозният подход изискваше друг начин на работа", коментира соцлидерката.

До момента тя не е получила покана за лидерска среща, макар че според Нинова тя е важна, за да се определят надпартийните цели.

Като "манипулации, лъжи и интриги" Нинова определи твърденията, че вече се водят разговори за разпределяне на министерства и че БСП е поискала земеделското и социалното министерство.

"Нито ние от своя страна, нито другите парламентарно представени партии сме получавали каквито и да е предложения, нито искаме, нито е воден разговор за това", обясни Нинова.

Все пак разговорите между левицата и ГЕРБ продължават, но било важно какво ще стане на днешната среща между тях и ПП-ДБ. Коментира обаче, че днес "поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Не подкрепям БСП,но има неща,в които е много права.Едното е това й

Не подкрепям БСП,но има неща,в които е много права.Едното е това й

12.05.2023 | 16:30

Изказване,другото-борбата й с Истанбулската конвенция,трето-безплатните учебници за всички деца,четвърто-социалните й искания,конкретно за минимална работна заплата.

Отговори
4 1
Ахъм

Ахъм

12.05.2023 | 14:41

Заподозряла била. Че то ачик работа, дето само кръгли идиоти не я схващат. Не че Каскетя е цвете за мирисане, но сега става опасен за бившите си "приятели".

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?