71

Нинова: Радев да смени Главчев! Иначе внасят с „Възраждане“ вот на недоверие

Това е пуделщината в политиката. Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще изпълни, попита лидерът на БСП.

 

БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Ако не се случи, с "Възраждане" ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет.

Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

“Вотът на недоверие ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на принципа на неутралитет на служебния кабинет, изпълнение на политическа воля и съмнения за злоупотреби и манипулации на изборите”, добави Нинова, пише dariknews.bg.

По думите й служебният кабинет трябва да бъде равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе честни избори. "В тази ситуация ние подлагаме на съмнение честността на изборите. Това, което направи Борисов, а после послушно изпълни Главчев, е сериозен удар по принципите на правова държава, конституционен ред, на закони... Оттук нататък не може да имаме сигурност как ще работи служебният кабинет, очевидно е на каишка и ще изпълнява това, което каже Борисов", заяви тя. 

По-рано в декларация от партията тя посочи, че в последните 48 часа в държавата се случват неща, които представляват погром върху държавността и принципите на правовата държава. 

"Ще припомня събитията с дословни цитати:

2 април, Бойко Борисов: „Не се месим за служебното правителство“. 9 април – Бойко Борисов: „Категорично заявих пред посланиците на страните от ЕС, че ГЕРБ няма връзка със служебното правителство“. Категорично сте ги излъгал, г-н Борисов – посланиците на ЕС. 15 април, Бойко Борисов: „Главчев да смени външния министър. Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, ще направя да се съобрази впоследствие“. Няколко часа по-късно външният министър е сменен. 5 април, Димитър Главчев: „Не виждам кой би ме убедил да направя промени в кабинета“.

Е, сега, г-н Главчев, видяхте ли кой би могъл да ви убеди да направите промени в кабинета? Не да ви убеди – да ви принуди, да ви заплашва, че ако не го направите, ще има тежки последици за вас. Ако не сте го видял кой е – целият български народ го видя, а и европейските ни партньори, които Борисов персонално е излъгал - също го видяха", посочи в декларацията Нинова.

По думите й това е пуделщината в политиката. "Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще изпълни", допълни тя. 

"Ето това е промяната в Конституцията и съдебната реформа – узаконяване на беззаконието, погром над държавността и основните принципи на правовата и демократична държава за прозрачност, разделение на властите и честни избори. Паралелната държава стана официална, ръководена лично от Бойко Борисов – навремето по телефона на шефа на митниците, на Висшия съдебен съвет, сега вече директно на служебния премиер. Мафията е не просто срастване на престъпността с властта – мафията е властта днес в България. Кукловодите си назначават пионки - пионките обслужват кукловодите", заяви Нинова. 

Тя определи всичко случващо се последните дни като "моделът Борисов". Според нея от това положение има изход и не бива да се губят нито надеждата, нито желанието за промяна.

Тя се обърна с призив към президента Румен Радев: "Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и мафия не се преговаря. Просто сменете Главчев. Това е ваше правомощие по новата Конституция – освободете този премиер и изберете друг. Този е доказано партиен кандидат на ГЕРБ. Но, освен това, 48 часа вече е доказан послушко и изпълнител на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов. Какво ни гарантира, че оттук нататък това няма да се случва всеки ден? Нищо не може да ни го гарантира."

Обърна се с послание и към европейските посланици да реагират: "Борисов е седял на вашата маса, гледал ви е в очите и ви е излъгал, че ГЕРБ няма нищо общо със служебния кабинет. Този кабинет, който трябва да бъде равно отдалечен партийно и да гарантира честността на изборите. Уважаеми европейски посланици, нека заедно да застанем зад принципите на Европейския съюз – за прозрачност, за честност на изборите, за разделение на властите, за правова държава и за борба със задкулисието и мафията във всички държави-членки на ЕС".

"Скъпи български хора, граждани, преди малко Борисов е казал: Пълна случайност е, че Главчев е сменил външния министър след моето изказване. Докога? Докога ще търпим тази гавра – с българския народ, с принципите на съществуване на държавата, с устоите на държавността? Докога един човек ще се подиграва със всичко, което България е била и може да бъде и в бъдеще? Всичко е във вашите ръце. Зависи от вас съвсем скоро", завърши декларацията си Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Противоконституционните дейъствия ....

Противоконституционните дейъствия ....

17.04.2024 | 20:36

Противоконституционните дейъствия .... Инициират Реакция!

Отговори
0 0
пишещ

пишещ

17.04.2024 | 16:36

тролчето се *събуди*,само дето рИдакцийката пак е в правно недоразумение - корни по Конституция не може да иска вот на недоверие!

Отговори
4 1
БСП

БСП

17.04.2024 | 14:23

Искаме отново Техноимпекс да се даде на госпожа Нинова, да се обсъди като предложение в партийната организация и да се включи в предизборната програма на Партията.

Отговори
4 4
Корни,теб кога ще те съдим за незаконното изнасяне на оръжие и муниции

Корни,теб кога ще те съдим за незаконното изнасяне на оръжие и муниции

17.04.2024 | 13:34

По твое време и присвояването на доста тлъсти комисионни-преди или след Великден?!А?

Отговори
12 7
КОННИКЪТ БЕЗ ГЛАВА

КОННИКЪТ БЕЗ ГЛАВА

17.04.2024 | 13:28

ДА ПАДА ГЛАВАТА НА ГЛАВЧЕВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
11 6
И да издигне вот на недоверие,съмнително е дали ще мине,защото хвърля

И да издигне вот на недоверие,съмнително е дали ще мине,защото хвърля

17.04.2024 | 13:16

В Конституционна криза цялата държава

Отговори
11 5
Тъ-Тъ-Тъ-Тъъъъъ.... !

Тъ-Тъ-Тъ-Тъъъъъ.... !

17.04.2024 | 13:07

Тъ-Тъ-Тъ-Тъъъъъ.... ! Кой напълни Канчето?

Отговори
2 4
питащ

питащ

17.04.2024 | 13:00

Това протежето на Костов ли го дума?Я бегом в канавката!

Отговори
6 7
Конградчулейшън Боеко!

Конградчулейшън Боеко!

17.04.2024 | 12:41

Ама направо да си го назначи Боеко за премиер,какви са тези рокади днеска един утре друг!Ми Президента си има и друга работа,посищения,външна политика,органи на разузнаване и други..само с тях ли трябва да се занимава и нас целукупния Български народ!Пълен цирк!

Отговори
5 5
Браво Кори

Браво Кори

17.04.2024 | 12:29

Само ти има смелостта да кажеш абсолютната истина. Продължавай и дерзай.

Отговори
21 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?