71

Нинова нападна Радев: Президентската институция му е тясна, служебните кабинети му се усладиха

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става.

Това заяви вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова по БНТ в "Денят започва"  с Георги Любенов.

На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт.

Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз", заяви Нинова.

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето, допълни Нинова.

"Не е вярно, че Кирил Петков е казал, че ще спре износа за Украйна през Полша. Каза, че ще спре износа за Полша, без даже да уточнява за какво. Продължавам да твърдя - България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. Изнасяме за 64 други държави. Какво те правят оттам нататък с българската продукция тяхна отговорност и тяхно право и ние нямаме право по международните норми да ги контролираме", коментира още тя във връзка с интервюто на Кирил Петков за "Гардиън", че потенциално служебно правителство на Румен Радев ще възобнови договора с "Газпром" и ще преустанови износа на оръжията.

Подчертавайки, че Петков е бил неправилно разбран, Нинова изненадващо заяви: "Откакто падна правителството, някои се опитват в суматохата да вкарат в Комисията към МИ документи за изпращане на оръжие за Украйна. Няма да получат разрешение! Да не си губят времето! Докато аз съм министър, ще се спазва решението на парламента - да не се изпраща оръжие за Украйна!"

Тя заяви, че и по отношение  по темата с "Газпром" има разминаване с твърденията на премиера Кирил Петков

"Откакто падна правителството някои хора си позволяват да вкарват в комисията по оръжия документи за разрешение за износ на боеприпаси за Украйна. Няма да получат това разрешение", каза още тя. 

По отношение на френското предложение за Македония тя заяви, че то не е отговаряло на тяхната червена линия югозападната ни съседка на изпълнява двустранния договор.

"Във френското предложение се казва, че преговорите изобщо ще започнат, след като РСМ си промени конституцията и впише българите. Това е добро и беше едно от нашите искания. Но френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, в който са описани различни ангажименти, без този протокол да е подписан нито от едната, нито от другата страна", каза още тя. 

И допълни, че се е оказвал натиск с посещение на еврокомисари и европейски лидери. 

"Темата Македония беше грубо експлоатирана от две политически сили за партийни цели. Едната е ИТН, която напусна коалицията заради пари и постове и опаковаха напускането с темата "Македония", за да имат патриотичен облик. Втората е ГЕРБ. Върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство - първи го предложиха ГЕРБ. Борисов се опитва да се препере през темата "Македония", за да се забрави другото мнозинство, което се бори срещу модела "Борисов", каза още тя. 

Тя изрази надежда от ПП да не се подават на подобна оферта от страна на бившите управляващи.

"Приемат ли такава оферта, те са приключили. Това означава, че целта, за която беше създадена тази партия и това правителство, са зачеркнати. Това ще ги приключи. За БСП няма никакви притеснения".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
сем

сем

26.06.2022 | 09:11

Покрай това алчно ,корумпирано,и продажно женище,вече всички комунисти се таксуват като такива,и доста-ама доста гласоподаватели ще се отвърнат от тях!!!!

Отговори
1 0
комунист

комунист

25.06.2022 | 20:34

Когато усетиш шума на парите всички принципи отиват по дяволите.Нинова е учебникарски пример за това.

Отговори
1 0
ЧЕ ГЕВАРА

ЧЕ ГЕВАРА

25.06.2022 | 15:14

ЗЛОБАТА ИЗВИРА ОТВСЯКЪДЕ ПРОСТА И АЛЧНА ЖЕНА ГРОБОКОПАЧА НА КОМУНИСТИТЕ

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?