4020

Николай Денков към ЦИК: Върнете машините, имате време да преразгледате решението си

Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет означава да легитимираш една лъжа, настоя премиерът

Обръщам се към ЦИК - имате всички основания да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласуване. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в населените места.

Над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни на последните избори с хартия. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тях, каза премиерът.

Срокът за сертифициране на машините е в 17 ч. днес. Вчера ЦИК  забрани гласуването с тях, това се направи на един доклад на ДАНС, в който наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира вота. Те са неоснователни. Машините в момента играят ролята на принтери  и може да видите дали гласът ви е отчетен коректно, каза още Денков. Той настоя, че има и видеозапис на процеса в Министерството на електронното управление.

Тези внушения нямат никакви основания по следните причини:

1. Машините в момента играят ролите на принтери, достатъчно е просто да погледнете гласа си. 

2. Видеозаписите в този доклад са част от рутинна процедура, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушение е, че това може да повлияе на машинния вот. 

3. В законно определения срок, упълномощените лица публикуваха нужния документ, че машините могат да бъдат използвани и са изправни. 

4. Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо, без да се проверят фактите и да изтече преди изобрния ден. 

5. ЦИК заблуди общността, че машините са напуснали складовете, без нужната заповед.

6. ЦИК заблудиха обществото и че решението за удостоверяване на съответствието на машините с Изборния кодекс е подписано само от отговорния зам.-министър на електронното управление.

7. Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции, като ВАС например, който може да разгледа случая най-рано в понеделник. Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден, ще се анализират в учебниците по история, като опит да се опорочи изборния процес.

Обръщам се към ЦИК да преразгледат решението си и да отменят вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуване", каза той. 

По думите му МВР е готово да достави машините навреме в изборните секции. 

"Заради представения манипулативен доклад, МС ще гласува оставката на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев веднага", каза той. 

"Призовавам всички хора - утре гласувайте, без значение дали ще можете да го сторите с машини или с хартия, защото вашият глас е важен", заяви премиерът.

Според него това е злоупотреба с Изборния кодекс и нарушение на него. 

"Ако това напрежение между нас и партньорите продължи, то няма смисъл да има кабинет", заяви Денков на въпрос дали би хвърлил оставката на правителството.

Той заяви, че няма да покаже доклада, защото не иска да разпространява манипулация и да я легитимира по този начин.

В доклада има много неверни внушения и твърдения. Не виждам причина това да бъде внушавано през сайта на МС. Там има много твърдения, те просто не са верни. Това, което е важно в случая е дали машините могат да се ползват в изборния процес. Има документи, легитимиращи ги за този вот“, каза той.

Акад. Денков заяви, че вчера ЦИК са нарушили Изборния кодекс.

„Хората са объркани, но ги призовавам да не се притесняват, а утре да отидат да гласуват – с каквото искат, както искат, но е важно да гласуват максимално много хора“, каза той.

По думите му членовете на СИК трябва да са много внимателни за хартиени невалидни бюлетини.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
жалък

жалък

29.10.2023 | 04:30

Какво безгръбначни същество, жалка мишка. Страхливец. Всички трябва масово да гласуваме с хартия,за да се отървем от шарлатаните.

Отговори
2 1
намръщенЪ

намръщенЪ

28.10.2023 | 23:01

Пращай обратно в Канада шефа си, за да проучи в коя тамошна провинция има машинен вот. В н и к о я! Без тия келяви машини нямаше да вземете 60 депутата. Чупка и да ви нЕма!

Отговори
1 1
545

545

28.10.2023 | 22:59

Абе американски цървул нали щеше да ни вкараш в шенген, още ли не си в пандела

Отговори
1 1
одобрени да управляват над закона

одобрени да управляват над закона

28.10.2023 | 20:00

Оставка! И съд за законо нарушителите и манипулаторите на вота!

Отговори
3 1
Депесарския шопар шиши пеевски

Депесарския шопар шиши пеевски

28.10.2023 | 19:40

Прав е наш боко сикаджийчето, машинните бюлетини не могат да се обявяват за недействителни. Зер на предните кметски избори депесарско-герберастката уйдурма направи невалидни 15% /всяка шеста/ от бюлетините. А на бас че от депесаро-герберастките няма невалидни.

Отговори
2 3
Пловдив

Пловдив

28.10.2023 | 17:39

Оставка и да ви няма

Отговори
7 1
Мразим Евроджендърите

Мразим Евроджендърите

28.10.2023 | 16:48

А ти кога ще даваш оставката бе другаю? Или чакаме нареждане от "посокството" или "посолствата"?

Отговори
8 16
Публикувай доклада,мишок!

Публикувай доклада,мишок!

28.10.2023 | 16:42

https://pik.bg/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BE%D0%BA-news1200367.html

Отговори
6 14
Това ли заповядаха от Козяк

Това ли заповядаха от Козяк

28.10.2023 | 16:18

Денков ти си позор за България. Хвърляй си оставката веднага мръсник.

Отговори
19 21
Тошко

Тошко

28.10.2023 | 15:35

Денков, Вие (ти лично) нямаш такива пълномощия да заповядваш на ЦИК с команда: "Върнете машинното гласуване"! Това е позор, това е узурпиране на ЦИК!

Отговори
24 18

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?