71

Налагаме пак вето, ако Скопие продължи с провокациите! Говори министър Милков

Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата 

 


„Ако РС Македония продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Християн Пендиков стои в болница“. Това заяви служебният външен министър Николай Милков, след изслушването му от страна на Комисията по външна политика, пише dariknews.bg.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

Заради нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков външната комисия в парламента изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Николай Милков и българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Основният проблем е, че антибългарското говорене не беше наказано от действията на МВР в РС Македония, заяви посланикът ни в РСМ Н.Пр. Ангел Ангелов.

„Не може външният министър на РСМ да дойде в София, да говори с Пендиков и да засяга темата за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква емисия и да казва, че Християн е нападнат, защото е имало сблъсък с наркодилъри и това да е било цялата престъпна дейност“, каза посланик Ангелов.

Той подчерта, че са недопустими обвиненията за някаква криминална дейност, която властите в Скопие искат да вменят на жертвата на жестокото нападение.

„Недопустими са твърденията, че Пендиков е бил съден за пласиране на наркотици. Той напусна страната с паспорта си, преминавайки граничен контрол, тоест никой не го издирва“, уточни посланик Ангелов.

Той заяви, че Пендиков е подал в края на декември молба за българско гражданство с изваждането на документ за съдимост, издаден от РСМ.

„Да се публикуват такива фалшиви новини е немислимо“, подчерта посланик Ангелов и добави. „Ние, като дипломати, сме изпратени да градим мостове, но за танго трябват двама, трябват усилия и от РСМ“.

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва, когато види реален напредък  в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков. Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. 

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков  пред външната комисия в парламента.

 
Това (б.а. - изтеглянето на Ангелов) е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Хора, бдете!

Хора, бдете!

26.01.2023 | 10:29

Положението е като преди 10.11.1989, защото ни контролират наследниците на Тодор Живков, БКП и ДС. По БНР въртят някаква шашма на Копейкин (без коментар, т.е като чиста монета) – единствен от парламента достоен за цитиране – че външният министър на С.Македония бил казал, цитирам Копейкин: “Всички, които казват, че македонците са българи няма да бъдат допускани в РСМ. Всички без изключение. Наглостта на македонците не е нещо ново. Македонската държава ще продължава своята агресия срещу нас по всички фронтове, докато ѝ позволяваме.” Какво всъщност казва Османи: “Казах ясно в София всеки, който идва в Република Северна Македония и предизвиква гражданите, общностите, като отрича съществуването на македонския народ, териториални претенции от типа: Северна Македония е българска, македонците са българи, това ще бъде сериозна основа държавата да не му позволява да влезе отново в страната, защото не можем да излагаме нашите граждани на такова безпокойство“, заяви Османи. Той посочи, че правителството на България също е осъдило изказването на европейския депутат Ангел Джамбазки. “Министерството на външните работи на Република България имаше нота, в която осъжда изказването на Джамбазки и заявява, че това не е позицията на Република България, че това не е позицията на мнозинството граждани в Република България, че това не е позицията на българските институции“. На практика, Копейкин използва първото изречение за интерпретация за разпалване на омразата и сплотяване на националистическия вот сред българите с тежнения по Македония. Забележете – много българи, които умряха за Македония преди век – включително един от моите прадядовци – не го направиха само за българите в днешна Македония, но и днешна Гърция – но тя е извън обхвата на руските служби по темата, защото там няма интрига! Стотици хиляди след войните емигрираха в България, но не само от Гърция, а и от днешна Македония! Важното е друго: Руските националисти у нас постоянно откриват нови и нови фронтове, на които много българи без да се усетят работят, говорят или гласуват на практика срещу България и собствените си интереси. В тази игра, българските националисти от ВМРО, Копейкини, ИТН и пр., и македонските националисти от ВМРО-ДПН са в един отбор за разпалване на напрежението между нашите братски народи. Хора, бдете! България е в състояние на война за запазване на своята държавност! Който ви баламосва, че прави нещо заради мира, когато Европа е във война с Русия – той работи срещу България! Активирана е цялата руска агентура и не трябва да се вярва безрезервно на нищо, което върви по националните медии като сюжети и интерпретации на новините у нас и по света. Положението е като преди 10.11.1989, защото ни контролират наследниците на Тодор Живков, БКП и ДС. Апелирам към политическите ръководства на #ПП и #ДБ да бъдат активни по тази тема, по темите на референдумите, защото всички теми имат общ корен – отдалечаване от ценностите на Европа, маргилизиране и напускане на ЕС и НАТО.

Отговори
2 0
колония

колония

26.01.2023 | 08:58

Нищо не налагаме, г-н Милков! Нас никой не ни пита! Каквото ни кажат, това правим! Предишното правителство наруши решение на Народното Събрание и пусна Македония за ЕС, под натиска на "европейските ни приятели"!

Отговори
3 1
Министърът се оплел кой какво и кое какво е

Министърът се оплел кой какво и кое какво е

26.01.2023 | 08:58

Провокациите са на България. А македонското е терор. Само дето до бомби не са стигнали, като Ванче Михайлов. Дето единият клуб е на негово име.

Отговори
4 0
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

26.01.2023 | 01:50

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
3 0
комунист

комунист

25.01.2023 | 20:53

Отдавна съм писал оставете Македония да върви на ма...та си. Ние си учим история и говорим за тях както е нашата истина и ако трябва още утре им подписваме да станат членове на ЕС и приемаме безусловно всеки който иска да дойде да живее в България.Албанците като вземат превес си поделяме държавата им и приключват.

Отговори
4 1
Реката Вардур!

Реката Вардур!

25.01.2023 | 20:49

Луно,луноо ,земльо Северно Македонска и тебе ли ки те делиме!И оти така ве,као ора сме седум ,као го в ну осум!Това са тея македонските управници!

Отговори
2 1
Наблюдател

Наблюдател

25.01.2023 | 20:16

Тия наши политици на умряло куче нож вадят

Отговори
2 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?