4020

На поправителен: Депутатите ще направят втори опит да изберат председател на 50-ото НС

Депутатите ще направят втори опит да решат трудната задача и да изберат свой председател. Първоначално бяха номинирани 4 -ма кандидати, на балотаж отидоха двама от тях. Но никой не събра необходимата подкрепа.

След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и сега отново борбата ще продължи. Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи най-много гласове: 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на Възраждане - Петър Петров - с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатът на ИТН Силви Кирилов, Петър Петров на "Възраждане" и проф. Юлияна Матеева, издигната от “Величие” също не получиха нужните гласове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-я парламент, то страната отива на следващи, поредни, предсрочни парламентарни избори.

Самият той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата й, защото въпросът бил „принципен“. Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

В сряда следобед от ПП за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат, и настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.

Засега обаче за подкрепа са се обявили само от ДПС, а за мнозинство са нужни 121 гласа.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?