2374

НА ЖИВО Вдигаме ли ветото над Северна Македония?

Народното събрание обсъжда проекти на решения за Република Северна Македония (РСМ). Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители. 

От "Възраждане" поискаха темата, която бе вкарана като първа точка в дневния ред, да отпадне и с аргумента, че "настоящият парламент в този му вид морално и политически е фалирал и не е в състояние да вземе решения, които касаят бъдещето на поколения".

"Да не допускаме решения, които да погребат националния идеал. Българският народ няма да прости национално предателство", предупреди в декларация на парламентарната група лидерът Костадин Костадинов. Предложението за отпадане на точката беше отхвърлено.

"Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани е и трябва да бъде приоритет. Българската държава запази последователната си подкрепа за поставяне на начало на преговорния процес на Северна Македония и Албания", заяви Станислав Анастасов, като вносител на предложенето на ДПС по френския проект.

"Българският парламент днес НС може да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка на започване на преговори", призова той. Така, по думите му, страната получава силна гаранция за спазването на ангажиментите от договора със Скопие. България запазва правото си да не подкрепи подписването на договора, предупреди той, като добави, че началото на преговорите не трябва да се бърка с финалното приемане на Скопие за член на ЕС.

"Приобщаването към европейското семейство е инвестиция в сигурността и стабилността не са в региона, а и очаквано развитие на още по-силни съюзнически връзки със Северна Македония и Албания в рамките на НАТО. Позицията на ДПС по тази тема винаги е била кристално ясна, напомни той.            
"ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сложи подписа си под решението от 2019", напомни за налагането на ветото Десислава Атанасова. "Днес отново ГЕРБ и Бойко Борисов обяви, че дава зелена светлина за европейския път на Северна Македония и Албания", допълни депутатката.

Тя посочи, че ГЕРБ са започнали този процес и те ще го завършат. "Благодаря в, колеги от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на Западните Балкани", каза Атанасова. Тя констатира, че все пак българският парламент е показал, че може да се обединява около важни въпроси.

"От нашата ПГ с убеденост ще гласуват 59 народни представители за това Република Северна Македония и Република Албания да се присъединт към нашето европейско семейство", апелира Атанасова.

"И трите предложения могат с еднаква сила могат да бъдат подкрепени", отбелза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов, който също изказа задоволство от обедиинението на политическите сили в НС. Именно предложението на ДБ за ветото бе прието вчера на заседанието на външната комисия, а тези на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.

"Добро е френското предложение", каза Иванов. По думите му реакцията на Скопие, която обяви преговорната рамка за неприемлива, е най-доброто доказателство за защитаване на българския национален интерес в това предложение, посочи депутатът от ДБ.

"Най-силният инструмент за натиск е процесът на преговорите. Няма по-голям инструмент за трансформация от преговорния предприсъединителен процес", успокои той.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето, защото ако РСМ не изпълнва своите ангажименти като кандидат-член на ЕС, ветото, което ще им се прилага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство зад България", каза Иванов.

"Като не променят Конституцията, няма да получат членство в ЕС", категоричен беше лидерът на "Да, България", който се опиита да убеди скептиците, че няма риск за българския национален интерес.

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Elena

Elena

24.06.2022 | 12:03

Кредит във Франция, Германия, България, Белгия, Хърватия и други страни. Предложение за заем и сериозна инвестиция от €1,000 до €700,000 годишна лихва от 2%, ако имате нужда, моля свържете се с нашия имейл адрес: [email protected] Благодаря

Отговори
0 1
Заинтересуван

Заинтересуван

24.06.2022 | 13:36

В рубли работите ли, Елена?

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?