2374

НА ЖИВО "Възраждане" спретна скандал за сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй"

Твърдения за сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй" отправи от парламентарната трибуна Цончо Ганев от "Възраждане". Управляващите отрекоха и обвиниха партията на Костадин Костадинов във всяване на паника. 

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е възникнал пожар след разлив на масло, но това е било скрито. 

Вицепремиерът Асен Василев отрече да е имало подобен сигнал, или поне да му е докладвано за такъв.

"Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или доклад не е стигнал до мен, защото ако има такъв сериозен инцидент, това би следвало да бъде докладвано", заяви Василев. Той изтъкна, че при условие, че от Агенцията за ядрено регулиране не са сигнализирали правителството, означава, че подобен инцидент не е имало.

От "Има такъв народ" бяха по-крайни по отношение на твърдението за "сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй". "Това, което направи г-н Цончо Ганев граничи с престъпление, не може с лека ръка да се говори за авария, вие нямате идея за какво говорите, свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете личния ПР с подобни простотии", каза Виктория Василева от ИТН. 

А от БСП обвиниха "Възраждане" във всяване на паника сред българския народ. 

"Свързах се с АЕЦ "Козлодуй" - имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация, не е имало прекъсване на работата и такъв инцидент, за какъвто се говори. Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент", каза Драгомир Стойнев от БСП. И поиска председателят на Народното събрание "да наложи възможно най-суровото наказание на депутата от "Възраждане".

"Истината винаги излиза наяве", пък заяви лидерът на националистите Костадин Костадинов.

Друга тема, по която вицепремиерът Асен Василев отговори на депутатско питане, бе как са разходвани средствата за бежанците. 

Разходват се евросредства от оперативни програми, обясни Василев в отговор на въпрос от Деница Николова от ГЕРБ-СДС. "Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези три месеца разходваме средства - до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа?", попита Николова. 

За първия месец средствата са от националния бюджет - над 15 милиона, за април са 56 милиона лева с постановление на Министерския съвет за покриване на разходите по настаняване и интегриране на бежанците. Очаква се подобна сума и за май. Общата сума, одобрена от Брюксел, е 148 млн. евро. До момента с постановление на МС са разходвани 60 млн. лева, а остатъкът ще се разходва до края на годината, отчете Василев. 

Средствата, необходими за здравната система и образователните им нужди също ще излизат от сметката на Националния фонд с пари от ЕС, обясни той. По думите му подробно разписани са и средствата за гранична полиция, за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.

"За последните два месеца - това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни", контрира Николова от ГЕРБ-СДС. 

"Ясно е за какво се разходват средствата - хотел по хотел. Действа се авансово, а ако комитетите по наблюдение на програмите не одобрят преструктурирането на оперативните програми, средствата ще дойдат от националния бюджет. В момента може да разходваме европари по опростена процедура, одобрена от ЕС, добави още вицепремиерът Василев.

По традиция първият петък от месеца народните представители изслушват вицепремиерите по актуални въпроси.

Този път премиерът не да участва, тъй като е на официално посещение в Словакия. След разпита на вицепремиерите, депутатите ще продължат с редовния петъчен парламентарен контрол с въпроси към министри.

Днешният парламентарен ден има забележителна програма -  в нея е предвидено министърът на вътрешните работи Бойко Рашков да отговори на 69 (шейсет и девет, няма грешка), депутатски въпроса. Всичките въпроси са от представители на ДПС и са за "оказан натиск и тормоз от страна на МВР в предизборната кампания и в изборния ден" и за "евентуални незаконосъобразни действия" на полицията. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
държавния резерв

държавния резерв

03.06.2022 | 14:01

Имаше едни мошеници, които използваха лъжата и страха от ковид, за да вадят политически и икономически дивиденти, и те не бяха от Възраждане. А какво стана със сигнала на Костадинов, че е източен държавния резерв - май той се оказа прав, но медиите си мълчат за това. Лъжците и клеветниците от соросоидната измет обвиняват в лъжа и клевета честните хора!

Отговори
2 2
Н. Гешев

Н. Гешев

03.06.2022 | 11:27

Ако искате скоротечен колапс на държавата гласувайте за неокомунягите и руски подлоги от израждане

Отговори
4 2
777

777

03.06.2022 | 13:35

Ако искате амер. колония да бъде обеличена от пп, бсп и итн гласувайте за тях и ще ходите под строй на г-й паради

Отговори
1 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?