71

НА ЖИВО Скандали в парламента за Украйна: Оръжия или не

Повече от два часа и половина депутатите спорят за изпращането на помощ на Украйна и под каква точно форма да бъде тя.


Писмо на украинския посланик, внесено в деловодството на НС, наклони везните към отказ от изпращане на оръжия и боеприпаси. В шестте точки с искания на Украйна, на базата на договореното между Кирил Петков и Володимир Зеленски, няма формулировка за изпращане на оръжия и боеприпаси, а единствено се настоява за ремонт на военна техника за украинската армия, пише dnes.dir.bg.  

Писмото се оказа спасителната сламка за мандатоносителя ПП, който веднага редактира собственото си проекторешение в името на спасяването на коалицията, след като БСП твърдо застана на позицията срещу изпращането на оръжия. 

От БСП и ИТН веднага се позоваха на писмото и подчертаха, че Украйна не ни иска оръжия.

Веднага след обрата от ДБ настояха твърдо да бъде разширен мандатът за МС извън исканията в писмото, като се добави опция за изпращане на боеприпаси на по-късен етап. А от ГЕРБ-СДС се възмутиха, че било "срамота" в името на оцеляването си управляващите да принуждават чужда държава и чужд посланик да се отказва от искането на оръжие.

Даниел Митов от ГЕРБ обвини управляващите, че използват писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията.

"Срамота е, срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира... и нейното представителство в България дипломатическо, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми.", каза Митов.

"Украинската държава не иска военнотехническа помощ, иска други неща, те не искат да им изпращаме военна помощ", веднага стъпи на писмото като аргумент председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "Те не ни ги искат, но някои хора трябва да си заслужат стипендиите, които очакват да им бъдат дадени", каза Свиленски.

"Ние сме длъжни да направим всичко възможно да има мирен процес и диалогът е ключът, а не войната", репликира недоволните от липсата на опцията за изпращане на оръжия Борислав Гуцанов. "Не е задействан чл. 5 от евроатлантическия договор и няма нужда да изпращаме оръжие", каза социалистът. "Трябва да има колективна мъдрост и памет. Надявам се, че действително решението на НС ще бъде мъдро и отговорно", апелира той.

"Пацифистките изказвания означават да дадем възможност на "Путинова Русия да приключи войната час по-скоро. А като приключи с Украйна кой е следващият?", противопостави се лидерът на СДС Румен Христов.

"Решението представлява вот на недоверие на този най-слаб кабинет от края на комунизма", заключи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че днес депутатите трябваше да обсъждат не проекторешение на парламентарна група, а решение на Министерския съвет. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Селският идиотин Грънча, къде е

Селският идиотин Грънча, къде е

04.05.2022 | 14:24

та не е нацвъкал форума с проукринска пропаганда от 56 имена : Филибелия, слава на Украйна, Дуков, Българин, пичага, готин ... Пълен смешник!

Отговори
5 3
Филибелия

Филибелия

04.05.2022 | 14:54

Наистина си идиот...!

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?