71

НА ЖИВО Ще има ли кабинет? Депутатите гласуват проектокабинета „Желязков“

За да събере нужната подкрепа, проектокабинет "Желязков" трябва да събере 121 гласа "за" . Някои политически партии вече обявиха, че няма да подкрепят правителството на ГЕРБ - СДС.  


Народните представители гласуват проектокабинетa на ГЕРБ–СДС с министър-председател Росен Желязков в Народно събрание. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на страницата на Народното събрание.

Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС. Кандидатът за премиер Росен Желязков получи мандата и представи структура и състав на Министерски съвет.

Предложеният състав на Министерски съвет се състои от министър-председател, един зам.-председател и 19 министри. 

 БГНЕС
 

За да събере нужната подкрепа, проектокабинет "Желязков" трябва да събере 121 гласа "за" . Някои политически партии вече обявиха, че няма да подкрепят правителството на ГЕРБ - СДС. 

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обяви в понеделник, че няма да подкрепи проектокабинета. На следващия ден те потвърдиха позицията си и отново заявиха, че ще бъдат опозиция, ако правителството мине, пише dariknews.bg.

Партия "Възраждане" обяви, че няма да подкрепи проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Позицията на "Възраждане" остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим", посочиха от партийната формация.

БСП също припомниха, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. "Предложеният състав на МС не кореспондира със заявката, която направи ГЕРБ за експертен кабинет", заяви в Русе народният представител от БСП за България Иван Иванов в понеделник.

Като първа точка в програмата на НС за днес е предвидено изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон, по предложение на Николай Марков от "Величие" и група депутати.

В проекта на дневния ред на НС е и освобождаване от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, във връзка с подадена от него оставка от 2 юли 2024 г. 

Очаквайте подробности!

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?