71

НА ЖИВО Напрежение в парламента: ИТН скочи на кабинета заради еврото, пресмятат и кой е ощетен в комисии

"Има такъв народ" изрази недоволство в декларация от трибуната на НС, че правителството днес обсъжда Национален план за въвеждане на еврото, без да уведоми коалиционните партньори в парламента.

В същото време в коалиционното споразумение е записано, че за въвеждането на еврото у нас управляващите ще проведат "мащабна разяснителна кампания", напомни от името на парламентарната група Любомир Каримански. Той поиска документът да бъде обсъден в Народното събрание.

"На днешното заседание на МС е предвидена точка за приемане на Национален план на въвеждане на еврото в България. Странно е, че нито комисията по бюджет и финанси, нито в пленарната зала този план не беше представен. Да разбираме ли, че народните представители, така, както са разглеждали Националния план за възстановяване и устойчивост, не искат да разглеждат този план, който е много по-съществен, не само за правителството, но и за депутатите", попита председателят на бюджетната комисия.

И наблегна, че става въпрос за политически и икономически проект, който зависи от правителството, но и от законодателната роля на парламента, и е дори по-важен от плана за възстановяване.

Един нов спор в управляващата коалиция и упражнения по математика белязаха първия час на днешното пленарно заседание. Причината - "Има такъв народ" настояха да им се дадат повече места в парламентарните комисии, защото били ощетени.

Хората на Слави Трифонов още през март обявиха, че ще искат повече места в комисии, като обясниха, че още при разпределянето на местата са направили жест към партньорите си и са взели по-малко места, отколкото им се полагат. Те обаче не разбрали жеста и затова сега искат да си ги възстановят, пише "24 часа".

Две предложения от "Има такъв народ" за промяна в комисии гледат в момента депутатите -  в тази по правни въпроси и по бюджет и финанси. Те имат 23-ма членове, а партията на Трифонов иска 2 места, вместо само 1 каквото има в момента. Искането им е това едно място да им бъде дадено за сметка на членовете на "Демократична България", които имат 2-ма членове.

Внасянето на тези предложения е плод на усилия от страна на парламентарната група на ИТН да си възстанови това, с което е била ощетена още в първоначалното приемане на тези решения. ИТН не желае членове на комисията в повече от това, което й се полага. В правилника ясно е записано, че съставът на комисиите се определя спрямо съотношението на парламентарните групи. От 2 месеца призоваваме и се умоляваме дори да се преразгледат съставите и бройките, защото смятаме, че дори по-късно да сме осъзнали грешките, е редно те да бъдат поправени, обясни Ива Митева от ИТН от трибуната. Тя подчерта, че партията е ощетена в 4 от големите комисии - по правни въпроси, по бюджет, социална и околна среда, където трябвало да имат по 2-ма души.

Ние имахме право на 10 народни представители в момента имаме осем. По същия начин би трябвало да бъде съотношението на БСП. Те обаче имат 12 народни представители, трябва да имат 10. ДБ трябва да имат 6, имат 8. И ДПС са ощетени, и ГЕРБ също са ощетени. Най-много привилегировани са ДБ. Те имат 7 народни представители в повече от това, което имат като тежест. Шест места дори имат незаети в комисиите, защото са малко и няма как да ги запълнят. Облагодетелствани са БСП с човек и малко. Горе-долу съотношението е, както при нас, но с човек по-малко, каза още Митева.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Батко

Батко

05.05.2022 | 12:05

С тоя валутен борд, все тая. Само прах в очите :D

Отговори
2 1
Росен

Росен

05.05.2022 | 10:49

тези чикиджии чалгари са на къса каишка, задачата им е да подскачат срещу кабинета

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?