71

НА ЖИВО Кирил Петков в парламента: Проверяваме „Джемкорп“ за 5 години назад

"Няма задължителен момент в подписания между правителството и „Джемкорп“ меморандум. Преди да го подпишем ние сме проверили корпорацията дали към този момент в нея има руски капитали и нямаше. Сега съм възложил проверка какви инвеститори е имало в нея за 5 години назад."

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос от блицконтрола. Той бе зададен от депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова, която попита и какъв е точно подписания документ, тъй като премиерът и вицепремиерът Асен Василев го наричали ту „меморандум“, ту „писмо за намерения“.

Трифонова попита и на кого точно е възложил проверката и как точно се проверява офшорна компания, както и дали е вярно, че Асен Василев е получавал в своя офшорна сметка пари от тази компания. Петков отговори с "категорично не".

С радост отбелязахме, че днес присъства министър-председателят, но е редно да уведомите премиера, че неговото присъствие тук не е за цвят, а за да отговаря на поставените въпроси. По отношение на нашия въпрос нямаше отговор. Не стана ясно какво е подписало правителството. Според премиера - писмо. Според Асен Василев този меморандум е подписан, защото американското посолство е завело компанията в Министерския съвет, според американското посолство това не е така. Не стана ясно коя е корпорацията - офшорка ли е или друга? Министър-председателят не е възлагал такава проверка, заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Относно обстоятелството, че Петков е отсъствал миналата седмица, в 44-о Народно събрание нямаше блиц контрол. В 45-о министър-председателят е бил на 9 заседания и е отсъствал от 11. Да се проведе втори контрол като днес, се случва за първи път в историята, заяви председателят на парламента Никола Минчев.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Аве киртак

Аве киртак

08.04.2022 | 11:44

Не трябва СЕГА да проверявате! ТРЯБВАШЕ ВЕЧЕ ДА СТЕ Я ПРОВЕРИЛИ ТАЗИ ФИРМА ПРЕДИ ДА ПОДПИШЕТЕ МЕМОРАНДУМА!

Отговори
2 0
Лили

Лили

08.04.2022 | 10:01

Нека Кирчо отговори как нагласиха нещата, че преди да е внесен плана за възтановяване, те вече намериха фирма която да изхарчи 12 милиарда от плана за възтановяване. Джемкорп беше обявена малко преди да внесем плана за възтановяване и всичко е приготвено за нея!!!! Готови са да откраднат 12 милиарда!!! Нямало българска фирма, която може да инвестира и да усвои тези 12 милиарда или далаверата, ще е по лесна с чуждестранна фирма!!!

Отговори
6 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?