2374

НА ЖИВО Горива, пенсии, субсидии, заплати - ударни актуализации в парламента

Народното събрание одобри окончателно помощта от 25 стотинки за зареден литър гориво от 1 юли 2022 г. Втори ден депутатите дискутират по актуализацията на държавния бюджет. Те гласуваха и удължаване на заседанието си до окончателното приемане на промените. "За" гласуваха 192 народни представители, един беше "против" и един се въздържа.

По-рано депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отбеляза, че при растящите цени е по-добре отстъпката да е 1 лев, но да е насочена към наистина нуждаещите се. На това финансовият министър Асен Василев отговори, че бензиностанциите няма да могат да идентифицират тези наистина нуждаещи се.

Членуващите в Българската петролна и газова асоциация бензиностанции заявиха междувременно, че имат готовност да дават отстъпката от 25 стотинки на литър гориво, но това няма как да стане от 1 юли. 

За кои горива, за какви количества, кой е "освободен"

Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител и е за до 50 литра на зареждане чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията. Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване.

Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон. Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, посочено в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Финансовата рамка

Депутатите приеха рамката на актуализирания бюджет на държавата. Заложените приходи, помощи и дарения са 34 112 529 300 лв. или със 760 млн. лв. повече от предложените от правителството 33 352 529 300 лв. Разходите, гласувани от парламента, са 21 171 354 700 лв, при първоначално заложени 20 411 354 700 лв. Бюджетното салдо остава балансирано.

Увеличава се максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината - от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд.лв.

Държавни гаранции

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет може да издава държавни гаранции, реши НС, както следва: по нови заемни споразумения на "Булгаргаз" ЕАД в размер до левовата равностойност на 150 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи; и по нови заемни споразумения на "Булгартрансгаз" ЕАД в общ размер до левовата равностойност на 382 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени, е 1 800 100 000 лв.

Разходи за нарастване на заплати и субсидии 

С актуализацията се дават 173 млн. лв. за ръст с 20 на сто от 1 юли на заплатите на работещите в МВР, 150 млн. лв. за образованието, които ще са за увеличение на възнагражденията, както и за обезпечаване издръжката на детските градини.

Общо 20 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат насочени за увеличение на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища. За библиотеките и музикално-сценичните изкуства бяха одобрени допълнителни 1 400 000 лв.

НС записа 30 300 000 лв. за ръст на възнагражденията на работещите в общинските администрации, 100 000 000 лв. се предвиждат за капиталови разходи на общините.

За допълнителни възнаграждения за служители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца се отпускат 26 000 000 лв.

Парламентът прие - за сметка на икономии - за по-високи възраждания на служителите в Народното събрание да бъдат заделени средства в размер до 1 180 000 лв.

Отпуска се финансова подкрепа от 110 000 000 лв. за обществения транспорт, като столичният градски транспорт ще получи 74 000 000 лв., 16 500 000 лв. - за други общини, 20 000 000 лв. - за междуселищните линии.

За повече капитал във ФЛАГ и Пощите

Депутатите задължиха правителството да предприеме действия за увеличаване на капитала на "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София - държавно дружество със 100 процента държавна собственост на капитала от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с парична вноска в размер на 50 000 000 лв. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции.

Подобен тип финансиране за увеличение на капитала бе прието и за "Български пощи" - 45 млн. лева, при спазване на законодателството в областта на държавни помощи.

Депутатите трябва да обсъдят и гласуват компесаторен механизъм за небитовите потребители заради свръхвисоките цени на електроенергията от 1 юли. На масата са сложени няколко проекта, бюджетната комисия не стигна до решение - то остана за парламентарната зала. 

След като работодателските организации обвиниха управляващите, че ще лишат стотици небитови клиенти от компенсации, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова призова депутатите да намерят "разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа". По думите й, това е инвестиция в предвидимост, запазване на работни места и гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България.

Вчера депутатите приеха освобождаването от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ до 30 юни 2025 г. Въведоха и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулева ставка на ДДС за хляба и брашното.

При гласуването вчера отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари.

Във вторник на извънредно заседание парламентът прие на второ четене промените в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шок

Шок

30.06.2022 | 18:25

Пак вдигнаха заплатите на държавните калинки за сметка на частният сектор!Докога с тази експлоатация?

Отговори
7 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?