46

НА ЖИВО Депутатите решиха: По-голяма независимост за управителния съвет на БНБ

Народните представители приеха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от Министерски съвет. Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на защита на членовете на Управителния съвет на БНБ, освен управителя на БНБ, в случай на предсрочно освобождаване. Проектът на закон беше приет както на първо, така и на второ четене в днешното пленарно заседание.

 

Димо Дренчев от "Възраждане" коментира, че предложението е добро, но то идва прибързано поради искането на страната да бъде вкарана в Еврозоната. "България не е готова за Еврозоната. Ние няма да подкрепим такъв законопроект, предложен под натиск", подчерта той.

От законопроекта става ясно, че обезпечаването на право на защита е свързано и с преодоляване на правни несъответствия, отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 г., както и в предходни доклади, и с отразяване на изискванията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската народна банка. С приемането на предложените изменения ще се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската народна банка, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване.

По предложение на Петър Чобанов от ДПС законопроектът беше приет и на второ четене още днес по време на пленарното заседание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

22.12.2022 | 13:41

ЗА ВИРУС У БОР-МАШИНАТА ОЩЕ НЕ СЪМ ЧУВАЛ БЕ, С В И НИ ПРОКЛЕТИ!

Отговори
1 5
БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

22.12.2022 | 13:40

ПРИ МАШИНИТЕ НЕМА ХАКЕРИ ИЛИ ВИРУСИ. ПРИ КОМПЮТРИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ИМА!

Отговори
0 5
БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

БЪЛГАРИТЕ СА С ВИНЕ!

22.12.2022 | 13:39

МАШИНИТЕ СА ПЕРАЛНИ МАШИНИ, А КОМПЮТРИТЕ И ДЕЦАТА ГИ РЪЧКАТ У МЕЖДУЧАСИЕТО!

Отговори
1 5
С ВИНСКИТЕ ПОСТАНОВКИ!

С ВИНСКИТЕ ПОСТАНОВКИ!

22.12.2022 | 13:37

ДА ПРОКАРАТЕ ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ С КОМПЮТРИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ЗА КОИТО И БАБИЧКИТЕ ВЕЧЕ ЗНАЯТ ЧЕ СЕ РЪЧКАТ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ, КАТО МАШИНИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА, ЕДВА ЛИ НЕ С ПЕРФОКАРТИ ИЛИ ПЕРФОЛЕНТИ ИЛИ БОРМАШИНИ НА КОИТО НЯМА КАКВО ДА ИМ СЕ РЪЧКА НЯМА ДА МИНАТ! ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ИЗ РОД КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ЗАБЛУЖДАВА СТАДОТО, ЩЕ ИМА НОКАУТИРАШ УДАР СЪС С Е К ИРА В ЧЕРЕПА С ВИНСКИ!

Отговори
1 6
Повече крадене

Повече крадене

22.12.2022 | 13:28

Наглост

Отговори
6 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?