2374

МВнР остро след задържане на българи: Отношението на Скопие е унизително и недопустимо

Задържаха трима българи на границата с РСМ за нарушаване на обществения ред в деня на честването на Гоце Делчев. От МВнР изостриха тона към Скопие.

Тримата български граждани, които бяха задържани на граничен пункт "Деве баир" на границата със Северна Македония, са експулсирани от страната и имат забрана за влизане за срок от 3 години, съобщават македонски медии. Съдът в Крива паланка е постановил и тримата да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

Медиите съобщават, че сред задържаните е Ангел Георгиев -  депутат от "Възраждане" в 47-ия и 48-ия парламент. 

По-рано за задържането му съобщи и лидерът на партията Костадин Костадинов. Костадинов заяви, че очаква реакция от българските институции и Европарламента.

Десетки българи бяха спрени на границата на югозападната ни съседка и не успяха да се включат в поклонението в църквата "Свети Спас" в Скопие. Част от тях, включително журналисти, са получили официални откази да минат границата с основанието за "заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония".

Десетки българи не успяха да пристигнат в Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев
В позиция по казуса от Министерството на външните работи се подчертава, че вчерашното отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие.

4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения не допуснаха отдаването на почит пред паметта на революционера от страна на български граждани, се посочва в позицията.

МВнР изостри тона към Скопие

"За утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото двама искрени партньори. Все по-трудно е в поведението на властите в Скопие да разпознаем реално желание за изграждането на необходимото за това доверие, приятелство и сътрудничество."

Това се казва в остра позиция на Министерството на външните работи след напрежението, възникнало заради действия на македонските власти при честванията на годишната от рождението на Гоце Делчев. Външно министерство определя днешното отношение на управляващите в Скопие като "унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България".

От МВнр напомнят, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. със Скопие е установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев. 

 

"За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България", се казва в позицията на МВнР.

От министерството посочват, че оценяват подобни действия като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер.

"Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството", се казва още в позицията на МВнР.

Според Външно министерство действията на властите в Северна Македония са нанесли "сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието, въпреки усилията на министър-председателя Гълъб Донев, който в сложна ситуация инициира процес на деескалация и на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие именно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му визита".

 

В съобщението се уточнява също, че информацията, с която разполага МВнР е, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на Северна Македония поради аргументи от техническо естество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Проф.Николай Овчаров:Каква е връзката между наглия кмет на Куманово и

Проф.Николай Овчаров:Каква е връзката между наглия кмет на Куманово и

06.02.2023 | 00:39

“сивия кардинал”на Кирил Петков https://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B8-%E2%80%9C%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA-news1156417.html

Отговори
5 0
Севермак

Севермак

05.02.2023 | 16:29

Днес севермаците ще тормозят някой от Възраждане и останалите партии ще злорадстват, утре тормозеният ще е от ГЕРБ... След като е българин трябва да го подкрепим без значение от партийната принадлежност. Дори и да е русофилистик и руска изтривалка. Него ние ще си го бием, не чуждите. https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
3 0
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

05.02.2023 | 16:27

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
2 0
777

777

05.02.2023 | 13:09

От тази остра позиция на бг колонията македонците не са спали цяла нощ. Спиране на тока дето го даваме почти безплатно, в веждане на визи, всички македонски фирми вън от бг и т.н , но наведените есатлантаци с мижетурката ж.желев признаха тези циркаджии за държава

Отговори
7 0
БТВ

БТВ

05.02.2023 | 10:51

Вярно е, че Г. Делчев се е борил за автономна Македония, което не противоречи на това, че е етнически българин.Защо обаче целта е била автономна Македония - ето го ключа за палатката: /1/Големите европейски държави няма да допуснат присъединяване на Македония към България. /2/ Македония е многонационална област с доминиращо българско население - около 60% от цялото население тогава. 40% други националности обаче, съвсем не е пренебрежим факт - зад по - голямата част от тях стоят държавите Гърция и Сърбия /Албания още я няма на картата/, които също имат основание за частични териториални претенции - гърците - с по - голямо основание от сърбите. /3/ Нещо много важно, може би най - важният фактор - Г.Делчев и вътрешната революционна организация са ТВЪРДИ РЕПУБЛИКАНЦИ, а България тогава е била княжество и то с недолюбван от критично мислещите люде княз Фердинанд. Последното се забравя, не вярвам да е случайно.

Отговори
5 0
Държавата да вземе незабавно мерки за македонските беззакония вчера сп

Държавата да вземе незабавно мерки за македонските беззакония вчера сп

05.02.2023 | 09:55

Спрямо гражданите ни!Никакви преговори повече с тия фашисти!Спирайте им и границата и тока веднага!И да се алармира ЕС и на Европейски съд!

Отговори
15 0
Нямам думи!

Нямам думи!

05.02.2023 | 09:43

Нагли, по-нагли, най-нагли Управниците на Северна Македония! По голямо унижение от това към България и българския народ не е имало от 50години!Сега, продължавайте да се правите, че вчера нищо не е станало и ще видите втора серия, искане за териториално претенции и други провокацио от тези нагледци!

Отговори
14 0
пънем се излишно

пънем се излишно

05.02.2023 | 09:34

Македония не желае да става член на ЕС. Пък и не и дават - нито Сърбия, нито Русия са съгласни с влизането на РСМ в европейския съюз. Затова е такова отношението на македонците към нас. Излиза, че България не пуска РСМ в ЕС, т.е. не ги пускаме там, където те не искат да отидат. За пореден път ручаме едни жабета и ставаме за посмешище.

Отговори
9 1
Какви партньори,какви 5лв?!Ситуацията е ясна!Нажежават отношенията ни

Какви партньори,какви 5лв?!Ситуацията е ясна!Нажежават отношенията ни

05.02.2023 | 09:05

С цел да се провокира война и тук!!Ние с нищо не сме им длъжници!Те са длъжници на нас: и от крадена история,и от крадена писменост,и от крадени територии!!!Ньойския договор отдавна приключи!!Да си ни връщат земите и да си седят на 5-те опорни части и да не малтретират наши сънародници,защото изходът няма да е мирен и в тяхна полза!А РСМ в ЕС-просто забравете!Това са диваци!

Отговори
15 0
Верно!!!

Верно!!!

05.02.2023 | 09:17

Ние не можем да си защитим страната от руските матрьошки, ще си взимаме Македония. Много приличаме на Русия в тези щения!

Отговори
4 3
колонии

колонии

05.02.2023 | 09:04

С.Македония е галеното дете на американците. Ние само ще мрънкаме, а те ще си правят каквото си искат!

Отговори
8 7
Ще си правят,ако им го позволим.Ама с руско протеже-Радев за президент

Ще си правят,ако им го позволим.Ама с руско протеже-Радев за президент

05.02.2023 | 09:53

Затова е така!Вън всички лобисти на Русия от страната ни и клатещите ни от кръга”Капитал” на Сорос и Прокопиев и ще видиш дали макетата ще клецат толкова безнаказано!

Отговори
10 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?