46

МВнР излезе с позиция за френското предложение по казуса "РСМ"

Министерството на външните работи на България публикува позиция по повод на предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

В нея се казва, че на този етап и в тези срокове е невъзможно да се стигне урегулиране на отворените въпроси. Според МВнР предложението е добра база за бъдещото решение на спора.

Публикуваме пълния текст на позицията на МВнР:

"На този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Възможно е до неговия край да има яснота относно следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава.

През изминалите шест месеца, независимо от всички противоречия, МВнР продължи систематично да работи за намиране на решение по казуса за Република Северна Македония и за гарантиране на българските интереси.

Министерството се ръководеше от разбирането, че няма как един-единствен документ, независимо от неговото съдържание и форма, да отговори на всички изисквания на Рамковата позиция, на Декларацията на НС от 2019 г. и на заключенията на КСНС от 2022 г., а същевременно да бъде приемлив за държавите-членки на ЕС и за Република Северна Македония. На тази основа беше търсена възможност за урегулиране на отворените въпроси чрез няколко, взаимосвързани документа – Преговорна рамка, Заключения на Съвета на ЕС и Протокол от съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г.

Нито един от тези документи самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче те биха могли да ги покрият. Основното предизвикателство е по отношение на фактора време. На този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Възможно е до неговия край да има яснота относно следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава. Българската страна приветства конструктивния подход на Франция, която проведе срещи с всички български институции с отношение по темата и след продължителна работа прояви разбиране към позиции-те на държавата. Франция доказа не само своето приятелство с нашата страна, но и своята посветеност на процеса по разширяване на ЕС.

Същевременно, все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие.

При нормални условия и процедура, след постъпването на официално предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и доклад по тяхното съдържание и значение. На тази основа, правителството в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, МВнР щеше да подготви официалната българска позиция за представяне на съответните формати на европейско ниво.

Понастоящем МВнР не може да изготви и да защити на тези формати официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание. Със свое решение от 15.06.2022 г., Министерски съвет възложи на Постоянното представителство на Република България към ЕС да изпраща незабавно на Комисията по външната политика на Народното събрание всяко европейско предложение, което се отклонява от Рамковата позиция от 2019 г. Решено беше също и българските представители да не се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание.

В изпълнение на това, Постоянното представителство на България в ЕС изпрати до комисията по външната политика предложените от френското председателство документи веднага след като бяха получени. Също така беше внесен и доклад на министерството за хода на преговорите и достигнатия в тях етап. В самия край на работния ден на 17.06 (петък), комисията поиска от МВнР и проекта за двустранен протокол. Същият беше изпратен веднага със съпроводително писмо, разясняващо неговото съдържание. Към 19:00 ч. в Народното събрание нямаше никой, който да може да входира тези документи. Министерството на външните работи е готово да внесе искания проект за протокол дори днес, в неделя, тъй като и в момента продължава да работи по този ключов за страната въпрос.

На този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която все още не е насрочила свое заседание по темата. Целесъобразно би било Комисията по външната политика незабавно да свика това заседание с участие на министерството, на което да бъдат обсъдени всички налични документи, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация. Оптимално би било, ако още преди това Министерски съвет изрази своето становище по този важен за страната въпрос. Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на НС от 2019 г. и към заключенията на КСНС от 2022 г., на които предложеният проект на Преговорна рамка сам по себе си не отговаря напълно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
57998768

57998768

20.06.2022 | 03:25

От години се точи предателството,Чернева ехе откога си работи по въпроса, ,а Киро решил да се включи заради облаги влезе в комбина.И ДБ са в играта,всички гореизброени нищожеств за 30 сребърника са готови да заличат цяла средновековна държава и писменост.И на кой,на кои угаждат тия ,къде се намират и кой плаща,пак ли дядката плюс заинтересовани?Макеполитиците пищят срещу всичко българско,крепят пирамидата изградена от фалш,за да не загубят всичко.Опозицията им няма право да носи името на българското ВМРО ,а Киро чужденеца изключително бос и омразен към всичко българско.Откраднаха милиарди с лека ръка,но се "борели "срещу корупцията,раздават милиони за покупка на депутати и пак се" борят" с корупцията,е това вярно ли е?Това ли новото,а тези които са получили,интересува ли ги произхода на парите ,че горките били "борци" срещу мафията.Редно е Радев да отиде в Брюксел,не Киро,неграмотен и продажен ,неук исторически,обигран търговски,с нестабилно правителство,само по интереси,един премиер търговец ,не му е мястото в Брюксел,води двойна външна политика в ущърб на БГ,нечувано предателство и крайно време да му се потърси сметка.

Отговори
4 0
комунист

комунист

19.06.2022 | 21:42

Никакво вдигане на ветото до като министър-председателя им не дойде в София и точка по точка не докладва какво са изпълнили и вече е факт.Ако не ни удовлетворява обратно в Македония и да си доработват нещата.

Отговори
6 0
Трепете Чифута където го набарате

Трепете Чифута където го набарате

19.06.2022 | 19:19

И това ако не е победа на ИСТИНАТА и на ИТН във лицето на Външната Министърка от квотата на ИТН здраве му кажи Кой каза истината за подмолната чифутска двойствена политика която бе готова задкулисно по мафиотски да предаде Българските Национални интереси за шепа шекели Кирчовци и Кокорчовци немедлено трябва да бъдат разстреляни публично за това предателство За назидание на други чифутски уроди който точат лиги да продадат България

Отговори
14 1
777

777

19.06.2022 | 21:15

Напълно си прав, соросоидката чифутка Чернева, заедно с кирчо в затвора

Отговори
7 0
Филибелия

Филибелия

19.06.2022 | 19:19

Защо се занимавате още с отцепилите се от Българската държава уж "македонци"? Те палят клубовете ни,наричат ни фашисти,но непропускат да си купят тайно Бг.паспорти. Изритайте ги и подкрепете Албанците, вместо тъпите "макета"!

Отговори
18 1
...

...

19.06.2022 | 19:35

Путин ако беше дали щеше и на тях една бърза денацификация да спретне?

Отговори
5 2
555

555

19.06.2022 | 21:17

Ако беше путин измислената македония отдавна да е част от БЪЛГАРИЯ

Отговори
9 0
Никъв ЕС

Никъв ЕС

19.06.2022 | 18:45

За тия нещастници . Албанците ще им разкажат играта . Тяхната майка нещастна .

Отговори
12 1
Вън търговците от Храма Господен

Вън търговците от Храма Господен

19.06.2022 | 18:45

А аз предлагам На всички мъкедонски кучета да им се анулират Българските пашапорти който са си купили от сергията на Шкембе войвода И не да ме срещат по Европата и да ме питат Ти от НАШИТЕ ли си И да сложим край на македонския им инфлантизъм и фанатизъм

Отговори
13 0
Тъ Така Де

Тъ Така Де

19.06.2022 | 18:04

Браво на Външно което макър и във оставка на министъра от квотата на ИТН по франчушки им го казва на франсетата Фанатиците македонски шъ гледат Европата през крив Макарон и шъ дишат през Шмеркел

Отговори
21 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?