49

Мощно пловдивско лоби от четирима министри в служебния кабинет, двама ще са и вицета

Непомнено от доста време солидно пловдивско лоби ще има в новия служебен кабинет. Президентът Румен Радев се довери на четирима пловдивчани, като двама от тях ще бъдат и вицепремиери. Новият служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ще бъде и заместник министър-председател по икономическите политики, за трети път сяда в  министерско кресло. Той беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено пак от Румен Радев през януари 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Христо Алексиев е магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати в сферата на икономиката, управлението и дигитализацията от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Другото вице от Пловдив е адвокатът Иван Демерджиев, който наследява Бойко Рашков като МВР шеф и ще бъде служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност. Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество "Демерджиев, Петров и Баев". От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия - Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия - Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието.

След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието.

Третият служебен министър от Пловдив Явор Гечев поема земеделието. Той е кадър на БСП, бивш депутат и зам.-министър в същото ведомство. Роден е на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по "Растителна защита". Има няколко специализации - професионални квалификации по "Управленски умения", "Политически мениджмънт", "Публични политики" и "Политически мениджмънт" в Нов български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд "Земеделие", започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция - Пловдив.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Четвъртият пловдивчанин в новия служебен  кабинет е Александър Пулев, който поема министерството на иновациите и растежа. Той е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ. Професионалната му кариера преминава през "УниКредит", където четири години е бил директор "Инвестиционно банкиране"; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър "Консултации по сделки" в "Ърнст и Янг".

Работил е в международни компании като "Ситигруп Глоубъл Маркетс", "Браун Брадърс Хариман" и "Дженеръл Електрик".

Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на "Булбанк" и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите.

Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Баба вуна

Баба вуна

01.08.2022 | 21:59

Баба Вуна забравиха да предложат!?

Отговори
4 0
Някой-никой

Някой-никой

01.08.2022 | 20:43

Що не взехте и Баба Пакова от РУО - Пловдив? Киркова спечели делото и съдът я възстановява. Горкана Пакова пак няма работа. Тц-тц-тц...

Отговори
4 3
Далавераджиев!

Далавераджиев!

01.08.2022 | 16:54

Как се е взрял в бъдещето този Демерджиев! Колко ли хора още ще изнуди!? Гответе се това е следващия премиер, президент!... докато балона се надува и глупавия народ се лъже !

Отговори
12 7
Док

Док

01.08.2022 | 17:37

Теб какво те изнуди

Отговори
4 4
А в смотаният

А в смотаният

01.08.2022 | 16:27

Пловдив пак няма вода. Пак некаква нелепа некадърна гепирастка кратуна се оправдава с международното положение. Иначе ми дреме на хикса за мощното пловдивско лоби.

Отговори
17 4
Док

Док

01.08.2022 | 17:38

Анджик

Отговори
4 2
Лудост

Лудост

01.08.2022 | 15:26

Радев сигурно е полудял с тоя демерджиев?

Отговори
18 9
зелен

зелен

01.08.2022 | 15:39

пропуснал е най-важния пловдивчанин предвид идващата зима Жан Виденоф

Отговори
13 7
кафяв соросояд

кафяв соросояд

01.08.2022 | 16:48

На Жан Виденов му направиха Майдан от американското посолство, соросояд!

Отговори
13 5
Защо....

Защо....

01.08.2022 | 15:24

Защо Иван Демерджиев!?

Отговори
15 6
Е го ти

Е го ти

01.08.2022 | 15:22

Ета ти държавата щом тези ще й пълнят дупките... /пробойните/в морално отношение си е направо катастрофа !!! Еле Ванката Демерджиев що народ пропищя от него... Да пози Бог от тези държавници! Хубаво е Радев да ги поогледа!

Отговори
24 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 15:07

мафията си има ДЪРЖАВА

Отговори
20 4
Живко

Живко

01.08.2022 | 14:44

нищо общо с интелигентните лица на ПП, завършили в чужбина и успели!!! аман от завършили в БГ , сменили 100 поста и със съмнителна репутация!важното е радев-предателят да си начеше егото!!!

Отговори
19 13
Това ще му е окончателният мандат.

Това ще му е окончателният мандат.

01.08.2022 | 22:56

Ако не се случат събития, които да прекратят мандата му преждевременно. Два пъти гласувах за него, с десни убеждения съм. За 2-рия път вече съжалявам! Той има 50% вина за падането на коалицията. Другите 49% са на чалга певците от итн (1% си разделят герб, дпс и израждане, те бяха полезно употребени бонуси в случая). Гложди ме съмнение, че радев е врътнал опашката към герб (поради това и изписвам името му вече с малка начална буква). На каква цена, не се знае. Но определено има "черезвичайно" уважителна причина за обръщане позицията на радев. Трябва да си отвоюваме откраднатата държава!

Отговори
1 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?