1553

Мирослав Иванов: Не искаха оставката ми, а тестваха вот за недоверие

Искането за моята оставка като зам.-председател на НС беше акт на политическа демагогия. Това е проверка дали един вот на недоверие към правителството би минал. Коалицията ясно показа, че няма да мине, защото от 134 депутати вчера гласуваха 129. Това каза в студиото по БНТ зам.-председателят на НС и депутат от ПП Мирослав Иванов.

Вчера след тричасов дебат парламентът отхвърли исканата от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" оставка на Иванов, защото заглуши микрофона на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 По думите на Иванов опозицията се опитва да нанесе тежък удар върху коалицията и да провери колко стабилна е тя.

"Стабилна е и аз вчера получих подкрепа от всички парламентарни групи", каза той. Второто послание за него от вчерашното гласуване е, че парламентарните групи ясно са заявили подкрепата си към него, което по думите му е оценка на неговата работа.

Спрях микрофона на Десислава Атанасова, защото правилникът така изисква, уточни Иванов. Поставен съм в качеството на заместник-председател на НС и трябва да съблюдавам правилника и реда в залата, както и това всички народни представители да бъдат равни пред правилата и аз направих точно това.

"Всъщност действията на г-жа Атанасова бяха провокация и опит да покажат, че опозицията и ГЕРБ могат да правят каквото си поискат", каза Иванов. Предупреди, че е настъпила промяна и правилата трябва да се спазват от всички.

Заяви, че е поднесъл извинения на Десислава Атанасова, защото е разбрал, че тя е била обидена, но смята, че е постъпил правилно.

Приятелят на Лена Бориславова обясни какво точно се е случило: "Многократно ме обвиняваха, че не спазвам духа на парламентаризма, тъй като Атанасова е председател на ПГ на ГЕРБ и съм бил длъжен да ѝ дам повече време за изказване, но искам да обърна внимание, че от ПГ на ГЕРБ имаше декларация, която по правилник е 10 минути, а аз оставих г-жа Атанасова три минути повече да говори, което беше проява на уважение към г-жа Атанасова и проява на това разбиране на парламентаризма, оставяйки председателят на ПГ на опозицията да завърши декларацията, която е подготвила.

След това имаше изказване на г-н Асен Василев, след което по силата на правилника всяка една от парламентарните групи следва да вземе отношение. Г-жа Атанасова не изчака реда си, поиска процедура, която не отговаряше на правилника, злоупотреби с тази процедура. Предупредих я няколко пъти, че ще ѝ дам думата, но не е сега моментът. Оставих я минута и половина. След няколко забележки и предупреждения, че ще ѝ отнема думата, тя продължи и не се съобрази с моите указания и аз бях длъжен да ѝ отнема думата".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пичага

Пичага

20.05.2022 | 11:31

Голямо доверие... С пет гласа повече! Нямам думи!

Отговори
2 3
Стоичков

Стоичков

20.05.2022 | 14:40

Пичага,имаше гласувания в парламента,когато само с "златния" пръст на Волен Сидеров минаваха решенията,но това вече е история кой да помни толкова.

Отговори
1 0
Всичко си иде на мястото

Всичко си иде на мястото

20.05.2022 | 09:25

Най-тъжното в цялата история е, как ГЕРБ-СДС и ДПС се наредиха до въZраждане...В единен строй!

Отговори
5 4
Тъжно е , че

Тъжно е , че

20.05.2022 | 09:41

Ти най-вероятно си гласувал за оня фатмак Радев и за тия мекерета Киро и Кокорчо .

Отговори
4 5
Стоичков

Стоичков

20.05.2022 | 14:34

Няма нищо тъжно,просто вече явно показва какви аверчета са били и ще бъдат през годините.Математиката показва,че каквито и опити да правят нямат мнозинство с което да го постигнат,но ГЕРБ има голям опит с мнозинството в парламента,независимо че не са печелили избори с пълно мнозинство и затова когато камерите на БНТ са включени цирковете от "трибунката" са големи.

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?