46

Министърът на енергетиката отвърна на Асен Василев за руския газ

Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други търговци. Твърдението на бившия финансов министър Асен Василев е невярно. Това заяви пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Помолихме да удължим офертата с “Cheniere” с две седмици, за да договорим слотовете за разтоварване на танкерите. Танкерите са оферирани, но договор за твърда доставка нямаме. Не знам слотовете защо не са договорени през последните месеци. Ситуацията е такава и има варианти за слотове, опитваме се да намерим оптималната цена. Помолили сме за две седмици отсрочка и ако не се съгласят, офертата отпада, така че за две седмици трябва да намерим слотове и да видим каква е цената. За да имаме стабилност трябва да сме осигурили възможност за доставка поне на 120% от това, което ни е необходимо, подчерта Христов.

Фалити в бизнеса не трябва да се очакват. Приоритетите на Министерството на енергетиката са ясни. Целим максимална диверсификация на доставчиците на газ така че да обезпечим и количества и цена, ще се справим с тази задача. Може да очакваме пазарна цена, така че потребителите да не изпадат в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко, така че овладяването на кризата е приоритет и стабилните енергийни източници, не само на газа е един от приоритетите ни. Диверсификацията е добър инструмент за овладяването на кризата, посочи Христов. Той добави, че диверсификацията е да намерим много доставчици на газ, за да имаме конкурентни условия и стабилни количества. Ситуацията е сложна, ако имаше просто решение, нямаше да говорим за трудности и за криза. Един от източниците е LMG, през Гърция и Турция също търсим доставки, терминалът Ревитуса е доста натоварен, слотовете там са резервирани. Цената е висока всеки път, когато предлагането е ограничено, а търсенето е голямо. Затова разглеждаме алтернативни възможности с терминалите в Турция, тръбен газ с Азербайджан, местата, където газът може да се замени с мазут, изброи Христов. Булгаргаз е можел да реагира по-добре на задаващата се криза. Войната започна в началото на годната, кризата с газа беше ясна още април, вече сме 4-ти месец в тези затруднения. Не мога да кажа, че Булгаргаз е реагирал максимално добре, бързо и агресивно. Това се дължи на много фактори, липса на подготовка, липса на информация. Булгаргаз са настроени да работят по един режим, много компании не успяват да реагират бързо на промяната, други поемат риск и чакат стабилизация, трудно е да се каже в криза кое е правилното решение, добави Христов. Булгаргаз са можели да резервират поне слотове и да направят по-добри прогнози, подчерта той.

Ние се опитваме да осигурим газ за тази година и до края на отоплителния сезон. Не искам да оставям наследство на следващото правителство. Ще подсигурим количествата до края на годината, в идеалния вариант до края на отоплителния сезон, каза Христов.

Ние няма да се отклоним от европейската политика. Купуване от Газпром не значи, че слизаме от рамката на ЕС, ние няма да приемем различни условия от тези, които има Германия и другите държави в ЕС. Има направени анализи на всички рискове, така че ако започнем преговори с Газпром, ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да са стабилни на оптимална цена и сигурност, посочи още Росен Христов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
комунист

комунист

09.08.2022 | 22:19

Прави ли Ви впечатление ,че големите потребители на газ мълчат за кризата? Това може да се обясни само с едно нещо, че те си получават газ и схемата ги устройва.Според ман тя е следната-частни фирми плащат в рубли на Газпром и получават руски газ по обичайния маршрут а Булгаргаз тайно е прехвърлил изпълнението на договорите с потребителите на тях.Затова държат цените високи за Булгаргаз за да могат чсниците да продават на по-ниски цени.Всички са доволни.Останалото е камуфлаш.

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?