1553

Министър Заков: Русия да смени Митрофанова веднага

Армията не трябва да се използва за политически цели. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова тв.

Последното заседание на правителството беше белязан от скандал. Този път не Слави Трифонов, а Корнелия Нинова изтегли министрите си. Поводът - левицата не иска да обсъжда офертата за закупуване на още 8 от американските изтребители F-16. „Закупуването на изтребители е част от цялостната модернизация на въоръжените сили. Това е просто един от проектите, но е много ключов. Той е първият по-голям такъв с по-високотехнологични въоръжения, които ще вкарат и ВВС, но и цялата армия в 21 век”, каза Заков.

Той уточни, че парите за тях до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната. „Те не могат да бъдат ползвани за други цели. Парите за отбрана и модернизация са предвидени предварително във всеки един бюджет”, посочи Драгомир Заков.

Запитан с какво тогава е било свързано изтеглянето на министрите на Нинова от заседанието на Министерския съвет в четвъртък, той отговори: „Предполагам, че това е свързано с предстоящите избори. Не виждам друга логика, тъй като няма как да има сигурност, без да има армия и няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност”.

„Не малко пъти сме следвали тази логика – че не е необходимо да се дават пари за „жлеза”, за армията и сме се докарали до ситуация, в която тя е буквално пред колапс”, коментира министърът на отбраната в оставка.

„Имахме голямото желание да успеем с проекта за инвестиционен разход да минем през МС, евентуално през НС. Вече е ясно, че няма време, но това беше политическата воля. Преди тя да се случи обаче, трябва мнение да дадат експертите”, каза още той.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас.

„Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави Заков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Шшшало

Шшшало

01.08.2022 | 07:17

Докога ще се водиш министър в оставка, че да даваш наклон на цяла държава. Д.ба наглярите.

Отговори
7 1
Сашо

Сашо

31.07.2022 | 22:33

Заков ли знаков ли си кой си ти бе да казваш какво да се прави. Ти си нищо и си отиваш. Наше дело право е мьй пабедим

Отговори
10 11
Ни видиш ли Ва чифут

Ни видиш ли Ва чифут

31.07.2022 | 21:37

На леля ми утката вече ти е във чифутската крива уста

Отговори
5 6
Да да

Да да

31.07.2022 | 22:21

Вагнер организира почти всички убийства на цивилни в Донбас... 8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като.... жив щит срещу украинската армия,(3 000 цивилни жертви и 10 000 ликвидирани проруски бандити) която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат спря 11 опита на ООН да изпрати миротворци и нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите русофилче...

Отговори
12 8
До горен

До горен

01.08.2022 | 07:56

Фактите са, че в украинската армия си има хора с татуси на свастики. Че в Киев има булевард кръстен 'Степан Бандера', че в Лъвов има статуя на Бандера, че Арестович е фен на Ислямска Държава, че Зеленски е наркоман, че в Украйна бият и убиват всеки посмял да говори руски. Това са фактите.

Отговори
3 3
Нъл Така Де

Нъл Така Де

31.07.2022 | 21:16

Я викам Митрофанова да я сменят със някоя мис Мокра фланелка на около 16 години и да бъде задължително със мустаци като на Лена чифутката Така на цялата чифутска пасмина във България ще и е гот поне 100 гадини

Отговори
5 10
da da

da da

31.07.2022 | 21:23

A za predlagam da q smenqt s na lelq ti utkata!

Отговори
5 2
Анализатор

Анализатор

31.07.2022 | 20:51

Сакън,не е сменяйте!!! Колкото по-дълго стои и плямпа,толкова все-повече *заобичвам* рушляндия и рушляците!

Отговори
8 8
Вълк

Вълк

31.07.2022 | 20:46

Зайков, потвърждаваш че си партенка и хабер си нямаш от дипломация. Единственият начин да се отървем от Митрофанова е да я изгоним. Кой си ти да даваш съвети на руското правителство да я смени? Не разбираш ли колко си смешен даже и ако си в оставка. Напрегни се и помисли как можем да изгоним Митрофанова, но недей да ставаш за смях със съвети към руснаците. България отдавна трябваше да изгони тази сволоч, истината е че в сегашното положение на нещата руският посланик в България трябва да е сволоч. Българите са свикнали с този факт последните 75 години.

Отговори
7 4
999

999

31.07.2022 | 20:00

Зайков продавай си старите мебели по време на работа, херо знае че си тяхна подлога, но скоро ще те изхвърлят от всякъде

Отговори
12 12
Николай Слатински

Николай Слатински

31.07.2022 | 19:59

Моят харковски верен приятел (и състудент отпреди повече от 45 години) за известно време се умълча, не ми отговаряше. Реших, че Харков пак го бомбардират. И ето, едва сега той ми отговори чрез един доста дълъг и разтърсил ме целия монолог: - Доколкото следя нещата и съдейки по това, което си говорим, вие в България сте се задавили от страхове и лоши очаквания, поддали сте се на много висока степен на тревожност и болезнен песимизъм. Спокойно, нищо чак пък толкова безнадеждно няма. Обзел ви е страх от самия страх! А това е най-болезненият и парализиращ страх. И тази зима ще мине и замине. Няма страшно, не ви очакват блокадни дни като в Ленинград... Може идващата зима да е малко по-сложна за вас, но не повече от това. Нищо повече от това! Следващата пролет ще си казвате – а ние какво очаквахме, а ние как се плашехме, а ние каква я мислехме, а ние как се бяхме овайкали! Пак ти казвам - спокойно! Нас ни обстрелват ежедневно и еженощно, кръглодневно и кръглонощно. Нас ни мародерстват, подпалват, съсипват, разрушават. Нас ни насилват, изнасилват, изтезават, убиват. Нас една варварска държава, с варварски вожд, с варварска идеология, с варварски безучастно обществено мнение иска да ни няма, да ни заровят дълбоко под земята, да не съществуваме, да не живеем изобщо и въобще. А ние не се предаваме, не се отчайваме, не сме се паникьосали и не си позволяваме и капчица съмнение дали ще оцелеем и дали ще бъдем. Та вие ли!? Дяволът не е толкова черен. Дяволът е всъщност един подъл, мизерен, гаден и страхлив дявол. Той трябва да се срамува от нас, от вас, от нормалните народи, от европейските държави, а не ние да се боим от него и да му се предаваме... Я се вземете в ръце, стига сте хленчили, престанете да се плашите от сенките си, може ли така да истеризирате – ама какво щяло да бъде като дойде зимата!? При нас от 24 февруари зимата е дошла и е все зима. И то истинска зима, а не такава, каквато е в главите ви още сега, насред лятото, предстоящата зима като зима. Братя българи, не ни разочаровайте, вашата страхливост ще бъде нож в гърба на нас, украинците! Ние ще се справим и въпреки вашия нарастващ страх от това, което щяло било да ви очаква. Но вие – вие как ще гледате някой ден децата и внуците си в очите, ако продължавате да вдигате олелия до Бога колко тежки дни ви били очаквали! И, не дай Боже, ако подвиете опашки и паднете на колене, молейки за пощада и газ чудовището от Кремъл. Не сте ли си помисляли, че на фона на онова, което ние в Украйна изпитваме, подобен на вашия страх може да бъде само едно от двете – или циничен, или подъл? Той не може да бъде нищо друго, освен предателство – колкото към нас, украинците, толкова повече към вас, българите. Не си го позволявайте, не го допускайте, защото страхът ви ще ви покрие завинаги със срам и ще ви лепне петното на жалки лигльовци и ревльовци, каквито никога не сте били. Никога – поне досега...

Отговори
18 4
Смешник

Смешник

31.07.2022 | 19:57

Заради антируски истерии 4 правителства си заминаха,следват още 2 наесен. България, Естония,Италия,Англия. Следващите са Германия и Франция.....

Отговори
9 17
Богдан Попов

Богдан Попов

31.07.2022 | 19:55

Тоя министьр като е в оставка от кьде на кьде ще дава порьчка да сё смени посланика на Русия Митрофанова да бьде сменена и то незабавно и кой му дава право да купува още очки американски самолёта Като всички знаят че от Руските по добри няма. Той за какьв сё мисли? Да отива при западньовците и да им лиже задниците и акьл да не дава.

Отговори
14 18
хаха

хаха

31.07.2022 | 19:57

Трол, пише на руска клавиатура, неграмотно се издаде

Отговори
17 2
Асан

Асан

31.07.2022 | 20:45

Русия ако найстина има желание и държи да потдържа добри и равноправни отношения с България трябва не забавно да смени Митрофанова,всичко останало е провокации срещо България и за тази цел е най пдходяща Митрофанца .На тебе трол вонечии могу сказать :ебатьтебев рот ,по бългаски

Отговори
14 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?