49

Министър Заков пред "Марица": Пилотът ни рискува живота си, а хвърлят върху него кал

Военният министър Драгомир Заков говори в парламента за инцидента със самолета, който наруши въздушното ни пространство и кацна до Търговище, като екипажът му избяга. С въпроси се включи и "Марица".

 

- Г-н Заков, какво установи разследването на самолета, който прекоси границата ни?

- Аз нямам данни, тъй като то се води от МВР. Нормално е да не се изнася оттам информация. Искам да кажа, че не бива да се вярва на самозвани експерти, които разсъждават какво бил направил самолетът, какво направили българските ВВС. Направо се хвърля кал върху нашите Военно въздушни сили, върху способността на България да охранява своето въздушно пространство. Призовавам да се внимава с подобни експерти. Специално този в един от сутрешните блокове каза нелепи неща.

- Шпионски ли е самолетът?

- Нека да видим. Може да се окаже съвсем тривиален казус. 

- Има ли яснота откъде точно е минал самолетът и защо не са реагирали нашите ВВС, ако наистина е така? Говори се, че е летял над АЕЦ „Козлодуй“?

- Това са нелепи твърдения. Първо, самолетът се следи много преди да навлезе в българското въздушно пространство. Следи се от центъра на НАТО. Българските ВВС също са го прихванали то тази линия доста преди да навлезе в нашето пространство. От навлизането до кацането е следен на 100 процента през цялото време. Не е необходимо да има веднага изтребител във въздуха. Имаме ПВО, радари. По никакъв начин не е бил заплашен АЕЦ. Тя също е защитена от ПВО, няма как да стане проблем. Размерът и вида на самолета не предполагат да създаде щета за каквото и да е било. През цялото време самолетът се движи като потенциален ренегат, а на такъв не се въздейства, тъй като може да стане инцидент със самия цивилен самолет. Той а такъв. 

- Има ли данни за екипажа?

- Той е напуснал самолета и в момента се издирва. 

-  Доволен ли сте от работата на вашето ведомство по случая?

-  Аз бях информиран веднага, че има такъв самолет. През цялото време бях в контакт с началника на отбраната. Дадох указания, включително и за излитане на изтребител, когато преценихме, че това е необходимо. Пилотът ни извърши полета в изключително лошо време, буквално рискува живота си. И да се хвърля после кал върху него – не е почтено.

-  Откъде все пак е излетял този самолет?

-  Постоянно излизат нови данни, така че нека изчакаме.

-  Последно, съжалявате ли, че се върнахте от Брюксел, за да станете министър  в тази несигурна политическа обстановка?

-  Ако съм очаквал, че ще съжалявам, нямаше да се върна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Голям кеф

Голям кеф

10.06.2022 | 17:54

Еб.ах ти тъ.панарската история? Помните ли какъв кютек ядоха едни французи в едно лозе??? И сега къде е батко??? Къде е НАТО,абе шебеци нали ще ни пазите въздушното пространство?? Е га ти НАТО-то е га ти алианса ,ега ти европейския съюз.... Безполови,безполезни съюзи...пълен та.шак....

Отговори
9 1
глупости

глупости

10.06.2022 | 19:55

Eй говмо червено,не говори за ташмаци когато нямаш такива. Да ти припомням ли онзи веселяк дето кацна на червения площад?

Отговори
1 2
не нас

не нас

10.06.2022 | 17:32

кацнал в търговище близо до варненскта резидентура на кгб

Отговори
5 1
българин

българин

10.06.2022 | 17:28

Такъв позор ! Да навлезе чужд самолет и да избяга екипажа .Не са ли могли да съобщат на летището да чака охрана.некадърници!

Отговори
10 0
бойна готовност

бойна готовност

10.06.2022 | 16:47

Ами ако самолетът е превозвал бактериологично оръжие - някакви вируси и ги е пуснал преди да кацне? Какво ще регистрират с радарите?

Отговори
10 1
ДОК

ДОК

10.06.2022 | 15:33

Поредният не служил. И поради това говори смешни, простотии и политически лъжи. Голям Калин.

Отговори
22 6
Празни приказки

Празни приказки

10.06.2022 | 15:50

Да се отчетем пред началството, нали?

Отговори
12 3
Мая

Мая

10.06.2022 | 16:07

Брей, много умен народ сме. До скоро разбирахме от вирусни инфекции, сега пък от авиация. И като гледам колко компетентно се изказват свят ми се завива. Хайде, стига сте били на всяка манджа мерудия.

Отговори
8 11

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?