2374

Министър Заков отговори на Нинова за F-16: Долу ръцете от Българската армия!

Министърът на отбраната Драгомир Заков за пореден път защити необходимостта от закупуване на втора порция изтребители F-16 (осем на брой). Той го направи в социалните мрежи, след като БСП напуснаха последното заседание на правителството - на 28 юли, с аргумента, че "този разговор и тези решения сега са вредни за България", защото "народът ни се нуждае от тези пари, за да преживее зимата и да преведем България през кризата".

В своя пост Заков казва, че разговорът по темата въобще не е нов, защото на 19 август 2021 г. "служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила)". През март 2022 г., отбелязва Заков, самият той, след като е станал министър на отбраната, многократно е говорил пред медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите и за това, че е настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проектодоговора, за да се оптимизират разходите при максимално запазване на ключовите способности.

Министърът на отбраната в оставка продължава да изрежда дати и събития във връзка с "вторите 8 Ф16" и отбелязва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес.

Заков изтъква, че сега българската армия има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й. Има нужда и от пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация.

В деня на въпросното правителствено заседание - 28 юли, Министерството на отбраната разпространи съобщение, в което цитира Драгомир Заков, че "проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен" от настоящия кабинет. Причината за това е, че по получената наскоро американска оферта от страна на Военновъздушните сили ден по-рано (27 юли) има въпроси. Но по тези въпроси е трябвало да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Това ще наложи провеждането на допълнителни разговори, обяви Драгомир Заков пред журналисти, цитиран в съобщението. Той изрази надежда, че проектът ще бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и следващ парламент.

"Забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция", заяви министърът в оставка Заков. Той подчерта, че проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век, зависи от мнозинството в следващото Народно събрание.

Министър Заков е категоричен, че правителството и Министерството на отбраната са постигнали безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ.

"Ще получим 25 млн. долара по един от трите договора - за ракетите, които се поставят върху крилата на F-16. Имаме възможност, при ново забавяне на самолетите, да поискаме отлагане на първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор до получаване на първите самолети от първите осем. Това беше условие, на което много държим и е безпрецедентно", отбеляза Драгомир Заков.

Той припомни, че офертата важи до 1 ноември и американската страна не може да гарантира, че условията ще останат същите, ако поискаме удължаване на този срок.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
ФСБ

ФСБ

31.07.2022 | 14:35

Хей захов, иди на Х. О. Й. американски @тпадък

Отговори
2 0
милиарди

милиарди

31.07.2022 | 08:14

Гърция за 6 милиарда евро въоръжи цяла армия с модерно въоръжение, ние плащаме за някакви бъдещи самолети милиарди. И това не е цялата цена. За изграждане на инфраструктури - писти, хангари, обслужващи звена, ще отидат още толкова! Това е данък за господарите. По-добре да ни назначат един генерал-губернатор и поне да не ходим на излишни избори.

Отговори
6 3
сем

сем

31.07.2022 | 07:23

От човек,предавал интересите на наша съседка,и получавал награди ,и огромни суми долари за предателство,наистина пък ние не очакваме мнима загриженост- за наша армия-Къде е тя????? Или комисионните за тия хартийки са огромни????

Отговори
10 2
Поредният безродник,

Поредният безродник,

31.07.2022 | 06:17

Живеещ със сребърниците на Юда.

Отговори
9 2
Тенекия на хартия

Тенекия на хартия

31.07.2022 | 05:48

Как става така,бре?Плащаш а нищо не получаваш? Само добри намерения.

Отговори
8 2
Ванката

Ванката

30.07.2022 | 23:04

Първите изтребители ги имаме само на скица,нашия олигофрен още ще плаща.Защо бе,че да може тия пари дядо Байдън да ги даде на Зеления?

Отговори
12 3
анти-Драгомир Заков

анти-Драгомир Заков

30.07.2022 | 22:42

Драгомир Заков -гей -педерас- ПП-да продължавам ли жалка гнидо...купена за 30 сребърника - баста на американската каста...

Отговори
15 2
Вис

Вис

30.07.2022 | 20:24

Заков, тежко й на армията с министър като теб! Точно заради теб ще има сериозен отлив на гласове за ПП.

Отговори
22 4
Гражданин

Гражданин

30.07.2022 | 20:03

Заков изобщо не му пука за съдбата на бедния българин, той е евроатлантик, комисионните му са в кърпа вързани а ние ще се чудим сутрин да закусим ли или не. Позор за такива загрижени за нас родолюбци.

Отговори
22 7
Долу ръцете

Долу ръцете

30.07.2022 | 19:25

От нашите комисионни .

Отговори
19 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?