1553

Министър Заков ли е новият премиер? Вижте отговора

Затварят летището на "Граф Игнатиево" през септември

Ще става ли военният министър Драгомир Заков премиер в нов кабинет на "Промяната". Той говори на летище "Граф Игнатиево". "Това са спекулации", отсече Заков.

Модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще започне следващия месец. Тя е част от реконструкцията, която трябва да направи възможно приемането на новите самолети F-16 за българските военновъздушни сили. Това са нови хангари, писти и радиолокационни станции. Това каза на празника на ВВС военният министър в кабинета Петков Драгомир Заков.

„Затварянето на самото летище ще е вероятно през септември. Тогава очакваме да започнат основните реконструкционни дейности. В рамките на 2024 година би трябвало да са приключили тези проекти, които са много важни за пристигането на първите самолети – през първото тримесечие на 2025“, обясни той. 

Тогава операциите на нашата авиация по Air Policing ще са затруднени. „България няма да бъде оставена сама – имаме споразумение с Гърция, с Румъния за т. н. трансгранични операции по Air Policing. Винаги ще бъден подпомагани от съюзници дори през територията на съседни държави“, добави военният министър. 

В момента не се водят преговори със съюзници за самолети F-16 под наем, защото чакаме оферти. Изпратени са писма до всички държави, които могат да бъдат питани за това, така че се чакат отговори от тях. 

„За втората партида от 8 самолета F-16 очакваме отговора на американците за оферта в края на този месец и в началото на следващия“, каза Драгомир Заков.

В момента нашите налични изтребители МиГ-29 осъществяват опазването на нашето небе. Има обаче и далечен Air Policing на съюзни самолети. “Това, че няма кацащи самолети в България не означава, че няма такива във въздуха“, обясни военният министър.

Сега имаме само подписан меморандум между фирма „Терем“ и Украинската фирма, която отговаря за ремонта. „От тях зависи кога и по колко военна техника ще започне да пристига“, уточни министър Заков. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?