1553

Министър Проданов: Местим бежанците в държавни бази, няма да са на улицата

"Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места".

Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов, като подчерта, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи. 

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна:

"Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства".

Проданов заяви, че той ще бъде против решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци. По думите му усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България:

"Има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа". 

Министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка и Сърбия, Румъния, Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските.

Според министър Проданов цените в българските морски курорти са по-ниски от тези в Гърция:

"Цените са същите, само че в Гърция са в евро", каза той.

В предаването "Неделя 150" Христо Проданов коментира позицията на БСП по темата за военна помощ за Украйна: 

"Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСП ще решават каква ще е нашата позиция".

Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСП за решение по казуса с военната помощ:

Проданов беше категоричен, че България не изнася оръжие за Украйна и уточни, че не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а "президентът трябва да обяснява неговите позиции".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?