71

Министър Христов: Петков е платил колосални суми на адвокати за преговори с "Газпром"

Колкото хора са на площада, десетки пъти повече ме питат как ще се отопляват, заяви енергийният министър

 

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но той е последният вариант. И сега получаваме руски газ. Имаме газ до септември. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ енергийният министър Росен Христов.

Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти. Повечето оферти са за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници., заяви министърът.

По думите му, кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори". Европа не е спряла да купува руски газ, каза още енергийният министър.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвървили от листа с опции", обясни Росен Христов.

По думите му,

имаме газ до септември,

има откъде да намерим и до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много . Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на частни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", добави Росен Христов.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"Всеки има право да протестира, лошото е, когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. За какво протестират – да купуваме от Газпром или да купуваме през посредници", заяви енергийният министър.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата в София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", заяви министърът на енергетиката.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори". Подчерта още, че Европа не е спряла да купува руски газ.

МЕТ е сериозна компания. Забелязахме аномалии в покупко-продажбата на газ от МЕТ. Ако нашите анализи покажат нарушения, ще сезираме компетентните служби. 

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото употребява "Топлофикация София". По думите на Росен Христов, ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на "Шиниър" за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три-четири оферти от посредници. "Шиниър" е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците", посочи Христов.

Проблемът на Булгаргаз е с оборотните средства.

Има ниска събираемост на вземанията. Основният проблем е с „Топлофикация-София“. "Булгаргаз" няма да фалира, но липсата на капитал е проблем. Утре на МС ще внесем предложение за финансиране - от МФ чрез МЕ ще отпуснем заем от 800 млн. на Булгаргаз. Проведени са разговори с банки, търсим различни източници. Булгаргаз трябва да излезе на пазара и да търси начини да върне този заем. 

Утре на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на "Булгаргаз". Проблемът на държавното дружество е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане, посочи енергийният министър. 

"Предложението за финасиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за "Булгаргаз - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения", уточни Росен Христов.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Интерконекторът се строи от частна компания. Правителството има дялово участие и възможност да упражняваме инвеститорски контрол. Не спираме интерконектора, а се опитваме да го завършим навреме. Не е упражнен достатъчен контрол и натиск този проект за върви в график. Строителите спазват свой график. Ще е готов, когато е сертифициран. Борим се да е готов в началото на септември. Утре в 14 часа ще има среща със строителя „АВАКС“ при президента. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Анализатор

Анализатор

11.08.2022 | 13:13

Я пак повтори,че не чувам?!?Реакторите - пъпи,кой ги беше поръчал и с каква клауза?Прословутия поток - колко е прихода от таксите,знаеш,но си мълчиш на тази тема.А темата за самолетите само показва колко сте *мъдри и умни* тролчетата на една определена политическа сила.А накрая се оказа ,че не Борисов е *мутра*,а тези,твоите господари.Така, че по-спокойно с прилагателните.

Отговори
5 1
Кавал

Кавал

11.08.2022 | 12:06

осен-пресен, от вълните донесен... "Искам да ви разкажа една история. Историята е тъжна, но е важна, затова се надявам да я прочетете. Преди няколко месеца снимаме рекламен клип на катамаран. Капитанът на катамарана е пълен класик. Обяснява как чука възрастни богати жени, докато сваля 26 годишната продуцентка, как не слиза от яхтата и няма търпение да иде до Гърция, защото там се изкарват много повече пари. Накрая се опита да ни пробута за 120 лева някакво 10 левово пенливо вино. Защо ви я разказвам тази история ли. Защото това е капитанът - Росен Христов, сегашният министър на енергетиката."

Отговори
6 2
Швейк

Швейк

11.08.2022 | 11:31

Този откри топлата вода, но филмът определено не е шведски а съветски

Отговори
2 0
бгн

бгн

11.08.2022 | 11:18

Що бе руски кавал?Нали вече си платихме реакторите за АЕЦ Белене,които никога няма да ползваме.Нали си платихме 3 милиарда за да направим Турски поток?Вече сме платили близо 5 милиарда на руснаците за тоя дето духа.Като сложите и двата милиарда за самолетите,които някога ще ползваме .Всичките тези милиарди осигуриха спасяването на мутрата Борисов от правосъдие.Всичко това не е важно за вас,а е важно какво видите ли щяло да стане.

Отговори
9 7
озадЪчен

озадЪчен

11.08.2022 | 13:08

твоята втораченост в лицето Борисов е озадачовоща - да не би по съседски да е посегнал на *милото* ти?

Отговори
4 2
съсед

съсед

11.08.2022 | 13:09

наистина позна - лично е засегнат,ама какаво да направи,нали поговорката е *Битият-бит,е.....

Отговори
3 3
222

222

11.08.2022 | 10:51

Кажете на умнокрасивите дебили че газта в българия идва от азерите и от турция да са спокойни, нищо че при всички случаи ще е руска

Отговори
5 5
Топлофикация София

Топлофикация София

11.08.2022 | 10:33

Да си събере парите от длъжниците и да се разплати с енергетиците.Аман от държавни камъни на врата,повличат всичко..

Отговори
8 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?