3906

Министър Демерджиев: Твърденията в доклада на САЩ вече са остарели

"Винаги се удивявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 - 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест.

Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях - коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди."

Това коментира пред bTV вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев по повод разпространения преди дни доклад за България на Държавния департамент на САЩ.

Полицейски произвол

"Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента", заяви Демерджиев относно констатациите за полицейски произвол.

Насилие над мигранти

"Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална", каза вътрешният министър.

 "За първите три месеца на 2023 г. има около 45% увеличение на мигрантския натиск. Това са хората, които се опитват да влязат на нашата територия. В същото време обаче задържаните у нас са с 40% по-малко от предходната година, когато натискът е бил по-нисък.

Когато боравим с обективните цифри, виждаме, че се справяме значително по-добре. Самата Европейска комисия констатира това, защото за първи път тя отпуска средства в размер на 600 милиона евро, които основно са насочени към нашата граница, която е ключова и приоритетна. Това не е, за да ни подпомогнат, а е оценка.

В началото на мандата комисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но сега виждаме, че тя става приоритетна и към нея се насочва внимание. С тези пари ще се направи нещо, което не е направено 10 години - ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят основно живи сили. Ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел за опазване на външните граници", обясни Демерджиев.

Корупцията в системата

"Обвиненията в корупция, които валят върху полицията - защо не се питат другите системи - следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?", попита вицепремиерът.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани.

"Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления, двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител. Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин.

Имало е и лоша комуникация по трасето. Когато встъпихме обаче, нямаше организирана комуникация между областната дирекция и граничната полиция, което за мен е абсурдно. Най-много ме смути задържането на шофьора преди инцидента, след това той е бил освободен и тогава е настъпил инцидентът", посочи Демерджиев.

"В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от "Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване", каза още той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
дупай

дупай

23.03.2023 | 12:29

Дали ще се върне в Пловдив след *мандата*,да тръгне по улиците?Съмнявам се,съмнявам се......

Отговори
4 0
на всяко гърне мерудия

на всяко гърне мерудия

23.03.2023 | 11:02

този е по-зле и от Тодор живков! Където отвориш е на първа лииня! Изказва се за всевъзможни неща.....НО НЕ ВЪРШИ Е ГРАМ РАБОТА, ЗА КОЯТО МУ СЕ ПЛАЩА!!! МИГРАНТИТЕ СА ВА ВСЯКА КРАЧКА! ВЛИЗАТ ПО КЪЩИ, ПО МАГИСТРАИЛ, В СОФИЯ, В ПЛОВДИВ!! Кажи, бе мишко адвокатска, ЗАЩО НЕ ГИ ЛОВИТЕ? Защо не пазите хората, ами се изказваш за доклади и картини??

Отговори
5 2
М даа

М даа

23.03.2023 | 10:15

Все пак "Бях точен с парите".

Отговори
5 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?