2374

Министър Божанов сподели с коя друга партия ще се коалира "Промяната" при нови избори

Министърът бе категоричен, че ДБ е твърдо за 100% машинно гласуване

"Това е една от опциите" - с тези думи министърът на електронното управление Божидар Божанов коменитра възможността "Демократична България" да се яви на евентуалните предсрочни избори заедно с "Продължаваме промяната" .

"Другата е да се явим, както на предните избори. Ще го решим с оглед на наличните данни и вътрешни дискусии" добави той пред NOVA.

"Всеки път подчертаваме, че нови избори не са нещо, което ни плаши. Дори нашият тяснопартиен интерес е свързан с нови избори. Там можем да повишим резултата си, най-вероятно. Но нов вот не е най-доброто за България," каза още Божанов.

Министърът бе категоричен, че "Демократична България" е твърдо за 100% машинно гласуване, " с изключение, разбира се, на малките секции":

"Предните избори показаха, че това намалява доста манипулациите, грешките, вероятно и купения и манипулиран вот."

Той коментира и твърдението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че липсата на хартиени бюлетини са спрели 500 хиляди души да гласуват: "Не съм съгласен. Имаше спад в активността през миналата година, но той поради това, че са три избора един след друг."

Относно позицията на ГЕРБ, че машинното гласуване води до манипулация на вота, Божанов каза: "Когато те го въвеждаха, от "Демократична България" искахме одит - независими участници да прегледат включително и изходния код. Тогава ГЕРБ ни отказаха," и допълни: "С две думи - машините няма могат да си манипулират, колкото и някой да иска да твърди, че като загуби изборите, те са му виновни."

Според него хартиеното гласуване позволява по-лесно да се изпълняват старите схеми с купени и контролирани гласове. "Една от най-битовите причини е наличието и неналичието на тъмна стаичка."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?