2374

Министър Алексиев: Облекчаваме ТОЛ таксите за родните превозвачи ВИДЕО

Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен. Това обяви служебният министър Христо Алексиев след среща с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари.

"Натрупано беше доста напрежение. Всички знаем, че в момента имаме множество кризи. Сериозният ръст на инфлацията освен привнесените причини, голяма част се генерира и тук - поради неправилни публични политики, които се прилагат. Ние като служебно правителство смятаме, че трябва да работим върху първоизточника на инфлацията и тези кризи," подчерта вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията.

"Транспортният бранш беше неглижиран и това доведе до много високи разходи, които се отразиха на всяка една суровина, стока и услуга. Коментирахме да започнем стъпка по стъпка да решаваме тези проблеми и да стопираме инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение", подчерта Алексиев.

Според него ТОЛ системата не е е добре структурирана и това създава проблеми. Затова се предвиждат конкретни мерки.

"Не искаме да загубим прихода в бюджета от ТОЛ таксите, но смятаме, че можем да увеличим цената на транспортния трафик през страната и да бъде по-облекчено таксуването за родните превозвачи. Без това да засегне кой знае колко приходите от тези такси в бюджета", обясни още служебният министър. 

"Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради дългия престои на камиони и ТИР-ове, излиза между 250 и 300 евро на ден. Всичко това се отразява на крайния потребител", каза Алексиев.

"Успяхме да устискаме, за да не бъде българския транспорт заложник на егото на един човек. Бяхме неглижирани, хвърлени настрани, въпреки, че обяснявахме как транспортният бранш е генератор на инфлационни процеси", заявиха от своя страна превозвачите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ТОЛ система от 2020 г.

ТОЛ система от 2020 г.

07.08.2022 | 12:00

е налице напълно погрешна концепция за управление. Тя се изразява в: - необосновано раздут щат от служители (912 души), при похарчени 180 млн. лв. за видеонаблюдение и сателитен контрол; - при общ брой от 295 рамки за установяване на нарушения работят само 28 броя; - не са обработени над 200 000 броя нарушения; - необосновано е намален обхватът на ТОЛ системата, както е и налице престъпно ниската тарифа на изминат километър. Всичко това превръща българската държава в донор на международния и национален превоз на стоки и товари. Надеждите, че служебното правителство ще промени и изсветли управлението на ТОЛ системата също са останали напразни. Единственото нещо, което се направи, бе да се подмени ръководството с конкурс, при който отново нямаше публичност на концепциите. За по-широк обхват на тол системата, настоява НПО За по-широк обхват на тол системата, настоява НПО Те рушат пътища От Института за пътна безопасност настояват незабавно да се оптимизира обхвата на таксуваната мрежа, както и да се съкрати необосновано големия брой служители в ТОЛ управлението.

Отговори
0 0
Deutsch

Deutsch

05.08.2022 | 00:34

Поредния популист или некадърник. Ако не знае, да вземе да прочете, че сме членове на ЕС и всички граждани и бизнеси са равнопоставени независимо дали са местни или чужди. Германците и те се пробваха да въведат пътни такси само за чужденци, но бързо ги отказаха с няколко глоби. Кой ще плаща глобите на България? Този усмихнат чичо ли? Най-вероятно ние като данъкоплатци.

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.08.2022 | 17:41

А как се държът превозвачите с пътниците МОЛЯ

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?