2374

"Минимизират щетите": НС прие задължителна медиация по шест вида дела

Парламентът прие окончателно да има задължителна медиация по шест вида дела и тя да е възможност по 12 други. Промените в закона за медиацията, които са част от пакета по Плана за възстановяване и устойчивост, бяха гласувани с голямо мнозинство от всички партии, без "Възраждане", които обявиха текстовете, за "безумици".

 

Идеята на измененията, подготвени от екипа на служебното правосъдно министерство, беше да разтовари съдилищата. Депутатите обаче приеха те да влязат в сила от юли 2024 година, като мотивът на депутата от ГЕРБ и председател на правната парламентарна комисия Радослав Чолаков беше, че с такъв срок за влизане в сила се "минимизират щетите".

"Това мисля, че е добро време да се обмисли какво сме приели и да се поправят пропуските, да прочетем какво сме приели", каза Чолаков. Депутатите гласуваха по предложение на "Възраждане" да отпадне предвидената в проекта санкция при отказ от участие в процедура по медиация. В законопроекта беше предвидено страната, която откаже да участва в медиация да дължи всички такси и разноски, независимо от изхода на делото. Но депутатите оставиха съществуващото положение - който загуби, той да плаща разноските.

На второ четене в правната комисия мнозинството намали наполовина предвидените в законопроекта дела, по които съдът задължително да изпраща страните на първа среща по медиация. Така отпаднаха разводът и всички спорове за родителски права и лични отношения на детето с членове на семейството. По тях провеждането на медиация ще е само по преценка на съда, а не и задължение.

Това беше прието и в пленарната зала. Васил Пандов от "Продължаваме промяната" заяви, че с тези поправки се дава възможност за създаването на нееднаква практика. Според него изключването на семейните спорове от задължителната медиация противоречи на международните стандарти. "При тези дела емоциалната страна е водеща, решаването на спор от съд, особено при децата, може да доведе до травматични преживяванеи за тях", каза още депутатът. "Създаваме двойнствен режим, който е по-опасен от или едното, или другото", зави още Пандов.

Медиацията ще е задължителна по дела, свързани с предявени искове по закона за собствеността, при делба, при спорове по Закона за управление на етажната собственост, при изплащане на стойността на дружествен дял при прекратяване на участие в дружество с ограничена отговорност по Търговския закон, както и при отговорност на управител или на контрольор на дружество с ограничена отговорност за причинени на дружеството вреди по същия закон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?