46

Меджидиев: Медицински хеликоптери ще има. Ангелов: Поръчките са правени от некадърници

Проектът на наредбата за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри е готов. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев. Той присъства на тържественото събрание за отбелязване на 131 години от създаването на Военномедицинска академия. Проектът е резултат от съвместна дейност на работна група и на екип от Университета за национално и световно стопанство. 

На 17 декември проектът ще бъде представен пред съсловните организации, посочи здравният министър. По думите му документът ще бъде представен и пред парламентарната комисия по здравеопазване, но вероятно няма да се наложат законодателни промени. 

В коментар за прекратената обществена поръчка за хеликоптери за оказване на медицинска помощ Меджидиев изрази увереността си, че хеликоптери ще има. Ние сме длъжни да спазваме закона и законовите процедури, а в тази процедура цената, която беше предложена, не отговаряше на заложените нормативи, каза още той. В много кратък срок ще се проведе нова обществена поръчка с промяна в заданието, допълни той и посочи, че има достатъчно време до кроя на следващата година за закупуване на хеликоптери. Сега е създадена работна група, която ще оптимизира обществената поръчка.

За проекта за модернизиране на спешната помощ, който предвижда ремонт на съществуващи или изграждане на нови спешни центрове, както и купуване на нови линейки, чийто срок изтича следващата година, министър Меджидиев каза, че се актуализират цените по договорите с фирмите изпълнители. 

Преди дни Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, в която е заложена доставката на общо шест хеликоптера. Причина за това беше предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.

Проектът за модернизиране на спешната помощ се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж"2014-2020" и срокът му беше удължаван два пъти. Стойността на проекта е близо 160 милиона лева.

Костадин Ангелов: Некадърници са правили поръчката за медицинските хеликоптери

„Хората, които са правили поръчката за медицинските хеликоптери, са некадърници. Те не познават закона, лишили са хората от хеликоптери. Гвоздейков (Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС) е представител на транспортна компания към Министерство на транспорта”.

Това обясни депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов по NOVA NEWS .

„За медицинските вертолети той (Гвоздейков), няма отношение към поръчката за хеликоптерите”, каза Ангелов и обясни, че в самата поръчка няма направено проучване за цената и параметрите на медицинските вертолети.

„Такова проучване не е направено, нарушен е Законът за обществените поръчки. Прогнозната цена не е актуална към датата на поръчката, вероятно са стъпили на старо проучване от 2020 г. затова поръчката се прекратява. Пазарно проучване не е направено”, повтори отново Ангелов.

Той обясни, че министър след неговото управление е спрял поръчката за вертолети за медицински нужди.

Относно обсъжданите и днес в парламента промени в Изборния кодекс Ангелов обясни днешното поведение на ГЕРБ с отказа си от закриване на Обществения съвет към ЦИК и за откриване на район „Чужбина” с желанието им да осигурят прозрачност за изборния процес.

„Винаги сме защитавали прозрачността и успяхме да стигнем до консенсус, че Общественият съвет към ЦИК е нужен. Ако той дава гаранции за честни избори, а ние сме за максимални гаранции изборният процес да е прозрачен и достъпен за всеки български гражданин, значи остава”, каза Ангелов.

„Защитаваме възможността за гласуване и с машина, и с хартия. Това е най-демократичният подход. Може би сме единствената партия, която защитава интересите на всички хора, а не само на определена група, която налага със сила своите аргументи”, обясни бившият здравен министър. „Свикнали сме да се вслушвали в гласа на българските граждани, а не да се държим детински”, допълни той.

„Всеки да има възможността да провери какво се е случило. Ще защитаваме в зала възможността на всеки българин да провери изборния процес. Ще вземем решението, което е в полза на всички български граждани. Това е логиката на демокрацията и това е нашата мисия в парламента”, каза Костадин Ангелов.

Той коментира и изказването на Кирил Петков, че не биха предложили правителство на малцинството, ако бъде приета хартиената бюлетина. „Днес разбрахме от ПП, че не желаят да направят правителство, казвайки, че ако парламентът приеме хартиената бюлетина, те ще откажат. Това е липсата на държавници и отговорни политици. Белег за това да си държавник е къде си поканен по света. Преди дни нашият лидер Бойко Борисов бе поканен от вселенския патриарх Вартоломей. Той подари жезъл на вселенския патриарх и Вартоломей служи Литургия с този жезъл. Подарихме жезъла в знак на благодарност, че той е дал автокефалност на Украинската православна църква”, допълни депутатът от ГЕРБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ясно като бял ден

Ясно като бял ден

01.12.2022 | 17:37

Всички кадърни /разбирай крадливи/ са си цветари. Останалите са аматьори и некадърници. Това е лозунга на ОПГ "цветари". Остава загадката - защо търсят подкрепа от некадърници. От първия до ппоследния цветар са гьонсурати.

Отговори
3 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?