2374

"Медиана": Ниска избирателна активност вкарва 9 партии в парламента

Ниската активност може да доведе до осем или дори девет партиен парламент като помогне за влизането на "Има такъв народ" и "Изправи се, България".

Това обявиха от социологическата агенция "Медиана" в свое проучване на електоралните нагласи през септември. Проучването включва 1008 души и е проведено на терен в периода 30 август-4 септември, уточниха от агенцията. То е реализирано със собствени средства на "Медиана".

85 хил. гласа ще са достатъчни, за да успее политическа партия да премине 4-процентната бариера на изборите и да влезе в Народното събрание след вота на 2 октомври.

"Засега данните дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели. При това положение, прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина", коментираха от "Медиана" резултатите от проучването си.

 

"Засега ГЕРБ определено доминира като води с близо 6 % пред „Продължаваме промяната”. Три партии (БСП, ДПС и „Възраждане“) се борят за трето, четвърто и пето място с практически изравнени позиции. (Следва да се има предвид големия потенциал на ДПС от гласовете в чужбина – нещо, което не е отразено в настоящето изследване). Въпреки, че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент", добавиха от Медиана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
да бе

да бе

06.09.2022 | 12:12

Те тия изкараха, че всеки, който се яви ще влезе. Май са взели пари от всички. И на изборите пак ще има разминавания с по над 5%.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?