4020

Лорер: Пеевски стана говорител на европейските ценности

Бюджет 2024 е един европейски бюджет, който предвижда 3% ръст и 3% бюджетен дефицит, за да изпълняваме условията за влизане в еврозоната. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Даниел Лорер.

Той определи като напълно нормално положение да има дебат по бюджета, това е здравословно. „Ще чуем критики, но всичко е заложено в бюджета, защото искаме да имаме европейска България“, каза Лорер пред bTV.

Той отбеляза, че бюджетът си поставя две цели. Първата е да се даде повече на най-слабите, за да могат да посрещнат разходите си на фона на високата инфлация, която е предизвикана от ковид кризата и войната в Украйна. Втората цел е да се дадат инвестиции на икономиката. Според Лорер с предвидения пакет от 10 милиарда България ще стане едно по-добро място за развитие.

Коментирайки поемането на нов дълг, в бюджета са записани около 11 млрд. лв. за следващата година, той заяви следното: „По отношение на задлъжняването на държавата ние нямаме никаква драма. Ние сме задлъжнели на 30% спрямо БВП, а много европейски държави са задлъжнели на 100%“.

Лорер смята, че президентът Румен Радев в момента се държи като политически лидер с правителство на сянка. „Той трябва да си влезе в ролята. Той трябва да обединява, а не да разделя. Той няма роля в правенето на бюджета, това е прерогатив на правителството“, каза депутатът от ПП-ДБ по повод заканата на Радев да наложи вето на бюджета заради авантюристичната финансова политика на Асен Василев. Според Лорер намесата на президента изглежда дребнаво заяждане, което е извън неговите правомощия.

Като „излишна драма, която се създава около несъществуваща тема“ така той определи обвиненията на Радев, че с предлагания бюджет се предвижда разпродаването на голяма част от земите в поземления фонд. „Изкуствено създаден дебат по несъществуваща тема за бюджет 2024“, добави депутатът.

Според него президентът ясно разбира, че ако наложи вето, ще урони имиджа си, защото ще забави с един месец социалните плащания за хората.

Управлението на страната е поверено на коалиция без коалиционно споразумение.

„Причината за това е ясна. Искаме да постигнем няколко краткосрочни цели – влизане в Шенген и еврозоната, провеждане на съдебна реформа, иначе ние не сме съгласни с модела на управление на ГЕРБ, който искаме да разградим и по тази причина нямаме коалиционно споразумение“, заяви Лорер. „Никой не е обещавал да работим в хармония, ние сме в динамично равновесие и това се вижда от дебатите в парламента“.

За мястото на ДПС той каза, че те не са в тази коалиция, „те са подкрепяща опозиция“.

„ДПС е една системна, мъдра партия. Нейните членове ще решат кой ще е председател на тази партия. България не е остров, България е част от една международна общност, където законът е над всички. Принципната ни позиция е много ясна: България не може да има премиер, който е обект на международни санкции“, подчерта той.

Коментирайки поведението на Делян Пеевски, Лорер отбеляза, че позициите на лидерите на партиите се променят. „При Пеевски виждаме, че неговите позиции се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности. Пеевски не е говорител на мнозинството, но се възползва от медийното внимание, за да говори по всички медии“, заяви той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
свети Магнитски

свети Магнитски

29.11.2023 | 15:26

Шиши стана бетер мен!

Отговори
1 0
пишещ

пишещ

29.11.2023 | 11:00

Този като плямпа и се сещам за един цитати от Тората!

Отговори
0 0
Мисли

Мисли

29.11.2023 | 09:46

Едно време профпредседателите и партийните секретари с научени фрази достигнаха до пенсия, имаше и една фраза "ти си против възродителния процес" и парите тръгваха, кои смееше да каже че е против, сега пък европейските ценности и др. няма ли нещо друго което да обедини хората , на което да хората на повярват ....................

Отговори
2 1
Капитан Magnito

Капитан Magnito

29.11.2023 | 09:13

Лорер, аз лично не виждам нищо лошо в това. Все пак, силното магнитно поле предизвиква спонтанен катарзис даже и в лица, със силна кремълска зависимост! ;)))

Отговори
4 0
Ха дано

Ха дано

29.11.2023 | 09:55

Ама надали , но човека има мисия да пере ДПС арските пари , за това трябва да претендира , всичко е в името да се задържат на власт , иначе може в затвора .. не че в България някой е влязъл в затвора за престъпление де, дори и циганите го знаят

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?