1553

Лидерът на БСП: Борисов е отговорен за предателската политика с мигрантите

„Отказът да подкрепите изслушване на министрите и на председателя на Външната комисия в Народното събрание, мълчанието, което от няколко дни цари по повод връщането на  мигранти само засилва страховете на хората и усещането, че тук има нещо гнило. Ако нямаше нещо гнило – с лекота щяхте да ги поканите и да ги чуем“. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, поставяйки от парламентарната трибуна важните за българските граждани въпроси. 

Лидерът на БСП припомни: „Тази случка има история. Ще припомня накратко: когато сглобката обяви, че е подписано споразумението в Австрия, скри от българското общество, че Съветът на ЕС е приел допълнителен протокол. Ние от БСП за България извадихме този протокол и го показахме. Тогава сглобката ни обвини в лъжа, манипулация и всяване на страхове.

В този допълнителен протокол, който правителството скри от българското общество, пише, че се задължаваме да приемем неограничен брой афганистанци и сирийци, да дадем отговор в 3-дневен срок, да се приемат в 30-дневен срок. Тогава скрихте и мълчахте“, заяви Нинова и зададе риторичния въпрос: 

„Оказа ли се истина това, което говорехме? Да. Ще дойдат бежанци в България.  Питаме: на коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент. На никоя. Коя друга държава прилага де факто Дъблинския регламент? Никоя“. 

Корнелия Нинова бе категорична: „Ето първото ви предателство: с това решение, с това споразумение и с този допълнителен протокол вие признахте ,че България е втора ръка държава в ЕС, че не е равнопоставен член на ЕС и че българските граждани са втора ръка европейски граждани. Това е антиевропейско поведение. Вие сте антиевропейско управление, защото с този подпис признахте, че сте съгласни България да е на втора линия в ЕС“. 

Лидерът на БСП постави още въпроси, породени от случилото се преди ден: „Поставяме ги заради продължаващото мълчание и криене от българското общество. Сутринта излезе информация от медиите, че пристигат 18 човека. На обяд бяха 10. Вечерта – над 30. И никаква официална информация от управляващите. 

Нинова бе категорична: „Искаме поименно отговорност – политическа и национална: кой подписа това споразумение? С чий мандат? Денков, Габриел, МС, НС ли го реши? Кой го упълномощи да подписва това унизително споразумение и това предателство към българския национален суверенитет?“.

Тя подчерта: Защо искахме да изслушаме Борисов? Все още в парламентарната република се надяваме, че Народното събрание упражнява контрол върху министрите. Външната комисия е най-важна в този случай. Председателят на Външната комисия би трябвало да е упражнил вече контрол върху това, което се случва. Знаете ли колко пъти се е събирала Външната комисия на Парламента - тъй като апелирате за парламентаризъм, за Правилник? 8 месеца Борисов е председател на тази комисия. 5 заседания. А Правилникът, който казва, че най-малко веднъж на месец трябва да се събира комисията? 8 месеца – 5 заседания“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП се обърна към Бойко Борисов в залата: „Това ли ви е външната политика, г- Борисов? Това ли ви е евроатлантическото мнозинство? Нито едно заседание по Шенген – защо не ги извика Габриел или Денков да ги питаш? Кой ви упълномощи да договаряте такова споразумение? Защо нито веднъж не са извикани да кажат какъв е напредъка по еврозоната? Която вие искате. Защо нито веднъж не са извикани да кажат предоговориха ли Плана за възстановяване и устойчивост? Не, няма движение по ПВУ. Занимавате се с изслушване на посланици, г-н Борисов“, реагира Корнелия Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Европеец

Европеец

14.02.2024 | 15:02

тая червена путинска лелка е супер кой ако не тя ще провали напълно комунистите браво на нея

Отговори
4 0
Само ....

Само ....

14.02.2024 | 13:13

Само .... За Това ли?

Отговори
1 2
Вся хаос юмручето

Вся хаос юмручето

14.02.2024 | 12:15

По времето на Бойко нямаше нито един мигранти. Фуражката ги доведи

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?