1553

Лидер на червената опозиция: Ще бъдем брокери около властта или..

Ще бъдем брокери около властта, или ще работим за истинска промяна на обществото?! Това попита лидерът на БСП - София Иван Таков в изказването си пред делегатите по време на заседанието на 50-тия Конгрес на БСП. В него той отбеляза, че форумът се провежда в съдбовно за партията време и в политическо, и в ценностно, и в организационно отношение. 

"Партийните организации, които все пак съществуват, до голяма степен са блокирани от липсата на перспектива, от междуличностни конфликти, подчерта Иван Таков. - Влизаме в парламентарни избори, а скоро и в местни, с изключително ниско ниво на представителство по места. Ако смятаме, че това ще се реши само с уставни промени - е, няма да се реши".

По отношение на ценностното състояние на БСП лидерът на столичните социалисти зададе поредица от риторични въпроси. "Ако питаме случайни граждани на улицата, едва ли някой ще отговори за какво се бори БСП, какви ценности защитава. Какво стана със справедливостта, равенството и солидарността? 

Разбираме ли какво означават те, защитаваме ли ги? Говорим за програмно обновление и това е чудесно. Но за какво ни е програма, когато не я изпълняваме? И сега имаме такава, но как точно следваме и реализираме програмните императиви за мен е огромна тайна. БСП винаги е била програмна партия. А сега нито прилича на програмна, нито на партия", не спести критики Иван Таков.

За политическия облик на партията той изрази съмнение, че всички делегати в залата са наясно с непосредствените цели на БСП. "Искаме ли да управляваме на всяка цена и на каква? Опозиция ли да бъдем и каква? Ако искаме да управляваме, в името на какво ще го правим - да бъдем брокери около властта, за да трудоустроим дузина другари, или да работим за истинската промяна на обществото, попита Иван Таков. - Ако ще брокерстваме, не се изисква да сме големи и силни, а и състоянието ни сега отговаря на тази "цел". Опасявам се, че този път ще ни направи толкова слаби политически, че и за брокери няма да сме годни. По втората цел - да работим за истинска трансформация на обществото е необходима сплотена, силна социалистическа партия. Сега не сме".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?