1553

Крум Зарков за "Магнитски": Няма време за скатаване

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Това заяви пред "Нова телевизия" правосъдният министър Крум Зарков. “Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим - се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той.

 

Според него са възможни и още списъци по закона “Магнитски”. “Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе Зарков.

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.

Какво е “Магнитски” и санкциите на Великобритания? “Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да има навредят”, обясни министърът.

“Кога го правят - когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси - не нашите”, допълни той и допусна твърденията да са неверни.

“Въпросът е има ли институция, която може да каже”, каза той и попита: “Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?”.

Днес у нас пристига посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Двамата ще проведат среща.

“Ако ситуацията беше нормална и САЩ имаха доверие на нашата прокуратура, органите щяха да си свършат работата”, каза той и изрази надежда, че въпросите му към посланика “няма да останат реторични”.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който от Брюксел обяви позицията си срещу ядрени санкции за Русия и изпращане на още оръжие към Украйна.

Зарков бе категоричен - подкрепя Радев и не вижда несъответствие между него и суверена. “Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай”, заяви Зарков и допълни, че “няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампания, в случая избран от ДБ”.

“Думите му са негова последователна позиция от много време. Няма сблъсък с решението на НС”, смята правосъдният министър.

Относно конгреса на БСП, при който беше поискана оставката на Корнелия Нинова, а по-късно и отхвърлена, Зарков коментира, че “това, което се случва в БСП, е следствие на отдавна нерешени проблеми”.

“Аз продължавам да считам, че БСП е стълб на българския политически живот и когато този стълб е сведен до 5-6 място, цялата политическа система страда”, каза още служебният министър. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Зарков,доста хора ще се молим изобщо да те няма в следващо правителств

Зарков,доста хора ще се молим изобщо да те няма в следващо правителств

13.02.2023 | 14:30

Изобщо да не си сред депутатите,продажник!

Отговори
4 0
магнитче

магнитче

13.02.2023 | 13:08

ГЛУПАКО,прибутвай ги тези на конгрес на бкп-бсп!Впрочем,какво ме засяга някакъв постулат на министерството на финансите на сащ?Ааа,забравих,ти и другите плевели обичате да ходите при американците,нали!

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?