2374

Крум Зарков праща на КС едно от най-големите правомощия на Гешев

"Струва ми се очевидно, че в този ВСС мнозинството има голямо доверие към главния прокурор."

Така правосъдният министър Крум Зарков отговори пред БНТ на въпрос - дали би станал трети правосъден министър, който да опита да инициира дисциплинарна процедура срещу Иван Гешев.

Служебният правосъден министър Крум Зарков би внесъл искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, ако има основания за това.

"Това, което ще направя по тази тема, което е далеч по-реалистично, ще работим много активно да се обърнем към КС за един въпрос за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор - а именно осъществяване на "надзор за законност", което ние считаме, че се тълкува от прокуратурата по-много широк начин, отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията. Това наше искане ще остави трайна следа и ще помогне за следващите действия, които ще решат проблема с прекомерната власт, която упражнява главния прокурор", каза Крум Зарков.

Припомняме, че чл. 126, ал. 2 на Конституцията гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Това един път постановява вертикалната структура на държавното обвинение, второ му дава власт да изисква от всички администрации отчет за всевъзможни техни действия или бездействия - включително за COVID-кризата, а по-рано - за размера на пешеходните пътеки, за пюретата в детските градини, за качеството на ВиК услугите или храстите около пътното платно

По думите му този въпрос трябва да мине през МС и се надява да бъде факт в началото на септември.

Надява се също КС да вземе решение и по друго дело, което третира изтеклия мандат на инспектората към ВСС - дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не. Според Зарков не само ВСС, а страшно много органи в България са с изтекъл мандат и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина. Тези въпроси ще бъдат на дневен ред до края на годината със сигурност, каза Зарков.

Каза още, че един от приоритетите в Министерство на правосъдието ще е отново да възстановят дейността на Съвета за криминалогически изследвания, който да може на научна база да работи за по-качествен закон. Законът за противодействие с корупцията също ще е във фокуса на внимание. Изучаваме критиките, ще го подобрим, каза Зарков.

Заяви, че служебното правителство подготвя законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи втория транш от Плана. Много от тези закони са заложени да бъдат приети до края на годината и това е условие, за да може да се стигне до втория транш. По много е работено, много стигнаха до парламента, но не стигна време, каза той.

"Нашата задача е да направим така, че когато започне новото НС, което е най-вероятно към края на октомври, началото на ноемви - ще има много малко време, за да гласува необходимите поправки. Ние като Министерство на правосъдието сме се заели да поставим на масата на новите депутати готови законопроекти, крайното решение ще е тяхното", уточни правосъдният министър.
Заков допълни, че повечето са промени в съществуващи закони, но освен законопроекти, те съдържат дълбоки реформи. Планът има за цел да подпомогне страните да преодолеят ситуацията с коронавируса като ги провокира да направят реформи в две посоки - едната е върховенството на закона.

По думите му, бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова, както и предишните служебни министри са работили така, че има закони, които са в различна степен на готовност. Някои важни като този, който определя механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, са изпратени за становища на Венецианската комисия. Други са на по-ранен етап. Има закони, които подлежат на по-сериозен прочит. Политическите сътресения не трябва да струват на България парите от Плана, категоричен е Зарков.

За решението да се откаже от депутатската работа като прие поста на служебен министър заяви:

"Всички, които ме гледат на екран и ме познават, занаят, че аз съм социалист. Член съм на БСП преди да стана служебен министър, ще бъда такъв и след като бъда. Ако убедително си върша работата, това няма да навреди на партията, дори помага повече. Колкото до депутатството - изпитвам огромна благодарност на хората, които ме избраха за народен представител, но в този момент, когато се виждаха предизвикателствата пред страната ни и вярвайки, че имам какво да направя, за да преодолеем препятствията, за които говорим, не се поколебах дори и за секунда".
За уволненията и новите назначения от служебния кабинет Зарков е категоричен, че няма правителство в България, което да не е било обвинявано в реваншизъм. Дебатът обаче поставя по-големия въпрос - как се случват назначенията у нас на държавните служители и дали не трябва да се направи конкурсно начало и стабилност на държавната служба.

Конкретно в Министерството на правосъдието са показали дух на приемственост, каза още служебният министър.

Той бе остър към всичките Народни събрания, които се извъртяха в последната година и половина:

"Всички, които влязат в следващото НС, трябва да влязат с разбирането, че когато Конституцията е казала, че трябва да се прави едно действие, то трябва да се направи. Не се цупиш, не се фръцкаш, не казваш "не ми харесва", не правиш процедурни трикове.

А действително - колкото и да е трудно - ангажираш процедурата колкото пъти трябва, за да се получи.

Страшно много органи в България са с изтекъл мандат на дейност и не са били подновени по една или друга причина. Това е въпрос на отговорност на всички – включително на опозицията", коментира той, визирайки изискването за 160 депутати при някои кадрови избори като този на ВСС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
повръщаш

повръщаш

12.08.2022 | 00:40

наследничето на кацамунски говори за ред и закон?!?Повърнах!!

Отговори
8 1
Скрий се, тролче,

Скрий се, тролче,

12.08.2022 | 04:41

Отвсякъде му личи на момчето, че е завършило Сорбоната. Умен, възпитан, умерен, с чувство за мярка. Типичен френски възпитаник. Адмирации на родителите, че са влагали енергия и обич за израстването на сина им в читав и свестен човек. Ако всички ние, нашето поколение, бяхме вложили такава енергия и обич в отглеждането на децата ни, България щеше да изглежда по друг начин. Затова взимайте пример, а не плюйте гнусни плюнки и не сейте тази отрова.

Отговори
2 6
Мри

Мри

12.08.2022 | 04:46

Нещ@стнико комунистически , цял живот на държавната хранилка , рак да хване и кръв да повръща и той и децата му . Да се затрие тоя комунистически ген . Нещ@стник червен , да ти сер_ем в устичката червена .

Отговори
6 4
Léa2022

Léa2022

12.08.2022 | 04:49

Търсите заем, за да възобновите дейността си, или да реализирате проект, или да закупите апартамент, транспортно средство или друго. Отпускам заеми от 3000 лв. до 500 000 лв. с лихва 2% на всеки, който има възможност да изплати заема вярно. Давам кредит само на сериозни хора, които имат печеливши проекти. моля свържете се с мен на лични за повече информация: Émail : [email protected] Émail : [email protected]

Отговори
0 5
Драган

Драган

12.08.2022 | 05:05

Ти явно мислиш всички за комунисти и със сигурност си от червената секта .С откраднатите от народа пари може да е завършил където си иска но това не го прави умен.Той е поредния поставен от мафията начело с Радев който да опита да свали единствената опора на демокрацията в момента– главния прокурор.

Отговори
5 2
повръщаш

повръщаш

12.08.2022 | 12:34

Първо ще отида да се изпикая на гроба на баща ти и дядо ти по примера на този,когото славиш!

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?