71

Който се е захванал с "Пирогов", правителството му е паднало! Говори Борисов

"Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало. А те първо с тях се захванаха. Да го правят - тяхна работа". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира уволнението на шефа на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да решават за назначенията в регулаторите са се разбрали Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, пише "24 часа".

Той не познавал уволнения директор на "Пирогов". Виждали се веднъж в присъствието на вицепремиера Мария Габриел и още няколко професора.

"Вицепремиерът постави въпроса на премиера, че не е съгласен с тази смяна. Сиреч към този момент ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент досега. А с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно регулаторите, тези парламентарни решения, да ги взимаме трите партии заедно. В един момент шефът на парламентарната ни група Десислава Атанасова се обади на Денков, за да му каже, че тези поръчкови уволнения и назначения няма да ги допускаме, защото не са правилни", каза Борисов.

 
Вчера Асен Василев се обадил на Борисов, докато е бил на среща с еврокомисаря по финансова стабилност Марейд Макгинес на Капитан Андреево. Бил недоволен от случилото се, казал му "това са пълни глупости, така не се прави" и го помолил да го изчака до 14,00 часа, за да говорят за бюджета, еврозоната, регулаторите, Шенген, отхвърлянето на президентското вето за БТР-ите.

В уречения час обаче нищо не се случило. "Напротив, чухме как премиерът Денков ни прати да си гледаме работата в парламента, което ние точно направихме", каза Борисов.

Вчера шефът на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че заедно с ДПС внасят законопроект за прекратяване на дерогацията от 1 януари 2024 г. За това вече се били подписали Бойко Борисов и Делян Пеевски. По негови думи Христо Иванов обещал и той да се включи, ако Борисов одобрява. Той обаче не е търсил подкрепа от "Промяната".

 
"След като вече имахме ясна позиция на Европейската комисия, изразена в България на европейския комисар, че дерогацията трябва колкото може по-бързо да се приключи, ние се събрахме и го включихме в дневния ред на парламента. Надявам се да мине. В последствие по тази тема чухме реакции от типа на "ГЕРБ иска да събори правителството". Пълна глупост. Погледнете чисто прагматично - дерогацията, че трябва да влезе в сила, сме съгласни и ние, и ПП. Само че те казват да влезе от 1 март, защото тогава не ги интересува, защото премиер ще бъде Мария Габриел, а отговорността ще носи ГЕРБ. А ако влезе от 1 януари могъщият Денков може да се огъне и да носи сам отговорност", коментира той.

Вчера Десислава Атанасова заяви, че парламентарната ѝ група няма да гласува за нито един законопроект, внесен от Министерския съвет, докато няма разписан механизъм за вземане на решения в сглобката. А премиерът ги обвини, че ГЕРБ са причината все още да няма такова споразумение.

"Ако някой иска да има такова споразумение, досега да го е имало. Ако трябва да им отговоря по техния начин, досега те всячески "Ама ГЕРБ да предложат". Това не е лесно за подписване споразумение. Но сега, когато ротацията дойде на практика, те всячески искат да подпишат подобно споразумение, защото поставени в същите услови, в които ние, сиреч те да научат, че премиерът Мария Габриел е уволнила шефа на "Пирогов". Ще им е хубаво ли? Затова сега приритват", каза Борисов.

"Всеки ден в моя кабинет идват в началото Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, Атанасов, Данчо Цонев. Десетки, стотици пъти. Аз имам практика, след като свърша работа в парламента, отивам в централата да си гледам кметовете. След това те по цял ден са заедно с Делян Пеевски в неговия кабинет. Това лицемерие и опорки в медиите, че ГЕРБ и ДПС са една партия, а те, видите ли, били друга... Ние с ДПС имаме общо що касае Украйна, бюджет, за съжаление или за радост шефът на "Пирогов" е и тяхна кауза и затова вчера застанаха зад нас. Но ежедневието на тези хора - цялото, до вечерта, е стотици телефонни разговори между ПП-ДБ и Делян Пеевски", каза Борисов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

06.12.2023 | 14:11

Няма да ми барате хората, които пълнят чекмеджето!!!

Отговори
11 1
jjj

jjj

06.12.2023 | 13:53

Май няма да влизат толкоз мангизи в твойте хора от Пирогов.

Отговори
11 1
Милена

Милена

06.12.2023 | 13:43

Защо не се гръмнете вече. Пътници съе

Отговори
3 1
Пловдив

Пловдив

06.12.2023 | 13:35

тикво тикво

Отговори
5 1
Реално

Реално

06.12.2023 | 12:23

В такъв случай всички родоизменници и евроатлантици да се захващат с Пирогов и да отърват България от продажните си партийки и персони.

Отговори
7 5
Дрон

Дрон

06.12.2023 | 11:58

Мъдрости от един невеж индивид .

Отговори
14 2
Аха

Аха

06.12.2023 | 12:02

Много богат и безкрайно отмъстителен.

Отговори
15 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?