49

Кой ще смени Кирил Петков? "Промяната" обсъжда цяла нощ четирима за премиер

Корнелия Нинова също е готова да остане само партиен лидер

Четири имена, които могат да бъдат предложени за премиер вместо Кирил Петков, ще бъдат обсъдени тази вечер на извънредно заседание на ръководството на „Продължаваме промяната“. То трябва за започне след края на парламентарния ден, което означава, че ще свърши около полунощ. Сбирката обаче трябва да завърши с решение кой утре в 17,00 часа ще вземе мандата от президента Румен Радев.

Ако Кирил Петков обяви, че се оттегля като вариант за премиер, над 100 души партиен актив ще избират между Асен Василев, Антон Гюров, Никола Минчев и Даниел Лорер. С най-големи шансове се очертава  бившият шеф на парламента. Минчев се радва на добра репутация сред  всички партии, а е и човек от сой – дядо му Сирко Станчев е приближен на Цар Борис Трети. Той е един от депутатите, спасили българските евреи, но е убит от комунистическата власт след 9 септември.

Интересното е, че депутати от ДПС и ГЕРБ също са заявили пред свои колеги, че няма да са особено упорити в искане на нови избори, ако Петков се махне от поста. Просто на никого освен на „Възраждане“ не му се ходи цяло лято по безсмислени кампании, харчене на пари и пореден вот, който едва ли ще доведе до стабилно мнозинство.

Голяма част от „Промяната“ искат от премиера, стар или нов, да смекчи значително русофобския тон. Изследвания показват, че 14 процента от избирателите на коалицията са русофили. В групата смятат делът и за по-голям.  Никой в „Промяната“ не е срещу изгонването на 70 руски представители на дипломатическите мисии, но доста депутати са се обявили срещу решението на Петков да го направи точно сега. То обърна играта за съставяне на правителство, а и може да ерозира значително подкрепата в партията сред русофилите.

В последния момент в парламента се чу и за затопляне на отношенията с Кирил Петков на БСП, който стана причина социалистите да не се върнат на масата за преговорите.  

Чу се дори за реален сценарий, при който Корнелия Нинова да се оттегли от поста на вицепремиер и да остане само партиен лидер. Има вариант Петков да поеме вместо нея Министерството на икономиката. Другият е и двамата да се занимават само с партиите си, а срещу подкрепа за ПП БСП да получи още едно – пето министерство, заемано досега от хората на Слави Трифонов.

Разбира се, който и да вземе мандата, „Промяната“ продължава да е пред набирането на още поне 5 гласа, ако считаме, че Елена Гунчева ще гласува „за“ новото правителство.  Прогнозите са, че при номиниран премиер, различен от Петков, той ще получи още гласове от ИТН и дори от „Възраждане“, разчитат в „Промяната“. От партията цял ден продължиха да придърпват на разговори депутати от най-различни групи.

 

 

 

 

 

 

,

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Наркомана премиер в оставка и ку.рвата му началник на кабинет

Наркомана премиер в оставка и ку.рвата му началник на кабинет

30.06.2022 | 22:58

Това са шпионите които шест месеца работят против интересите на България. Черни печати на паспортите им и изгонването им от България незабавно. Това са врагове номер едно на България.

Отговори
4 2
Коки

Коки

30.06.2022 | 18:48

Кирчо и Кокорчо са вреди за България. Има много по кадърни от тях в ПП.

Отговори
4 6
Б. Рашков

Б. Рашков

30.06.2022 | 18:30

“Решението за експулсирането на 70 руски дипломати от България не е взето еднолично. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. Той добави, че темата с числеността на дипломатите в посолството на Руската федерация в София е обсъждана не само на Съвета по сигурността, но и на заседания на Министерския съвет. Рашков посочи, че България има 15 дипломати в Русия, а Руската федерация е изпратила десет пъти повече лица с дипломатически ранг в нашата страна. “Може ли да предположим, че те имат изключително засилен дипломатически интерес към една малка държава като България? Аз свързвам това огромно присъствие с нещо друго, което беше намекнато от премиера”, коментира още вътрешният министър”. (БТА)

Отговори
6 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?