2374

Костадин Паскалев: Нинова води БСП към самозакриване, но конгресът няма да промени нищо

- Г-н Паскалев, какво очаквате да се случи на извънредния конгрес на БСП през февруари? 

- Нищо. Конгресът ще продължи същата политика и няма да има очакваните промени, така че да се даде нова тяга за предстоящи парламентарни и местни избори. Статуквото ще се запази. А има много важен въпрос. В момента, в който в партията се приеха измененията в устава да имаме избран председател от цялата партия, трябваше да се създадат механизми за контрол на дейността на председателя. Конгресът на партията може да я закрие, но не може да смени председателя.

- Според вас какъв ще бъде резултатът на лидерския дебат, който организира Корнелия Нинова, след като БСП получи третия мандат?

- Аз не мисля, че може да произлезе нещо смислено за държавата от този дебат поради следната причина. Четири месеца от началото на предизборната кампания на последните парламентарни избори единственото, което успяват да направят политическите лидери на партиите, е да сложат разделителни линии с другите партии. 

Те трудно може да се преодолеят. Но това е на повърхността. По същество  може да се каже, че 12 г. ГЕРБ целенасочено осъществяваха политика, която облагодетелства определени кръгове. Справка ​- пътната инфраструктура на България и водният сектор, където излезе информация включително за отклоняване на финансови ресурси в чували. Унищожаваха се институциите и се подменяха принципите в законите. Законът за обществените поръчки допусна формата "ин хаус", която беше прилагана така, че позволи да се възлага директно дейност на държавна фирма, която да я превъзлага на частни. Тази престъпна схема се превърна в законова. Същевременно обаче дойде едно коалиционно управление на ПП, БСП, ДБ, ИТН и за седем месеца доказаха, че те могат да осъществят солидни кражби в сферата на енергетиката, които отново ги правят неприемливи за управление на държавата. В последния месец станахме свидетели на ситуацията с криптовалутата, български дружества, банките и т.н.

- БСП има ли вина за провала на управлението на кабинета "Петков", а и на преговорите за правителство след последните избори?

- Как да няма? Нали БСП  е коалиционен партньор. Не може да се прави, че не вижда онова, което се случва, включително с войната в Украйна. Българската държава трябва да има ясна позиция по този въпрос - не приема военните действия по какъвто и да било повод, смята, че международното право е нарушено значително по-рано от 2022 г., какво е направила България в този период за урегулиране на този военен конфликт, който е набирал сили. Никой не отговаря на този въпрос. Ние се плъзгаме по повърхността.

- А доколко е възможно лявото обединение, което беше обсъждано на организираната кръгла маса в Пловдив?

- Според мен е възможно. На конференцията има много хора, които приемат принципите и идеите за ляво обединение. Ще започне разговор за създаване на управленска политика на държавата и ще създадат правните предпоставки за създаване на ляво обединение. Когато се работи бързо, експедитивно и осъзнато, може да се постигне резултат и за предсрочни парламентарни избори.

- Как сегашното ръководство на БСП гледа на идеята?

- Предния път направихме срещата на 29 ноември и поканихме националното ръководство на БСП. След срещата им изпратихме доклад с нашите решения, предложихме и проект за решение в НС на БСП. Оттогава обаче не беше проведен пленум. Ръководството на Изпълнителното бюро на БСП се направи на разсеяно.

- Каква е все пак прогнозата ви за предстоящия конгрес на БСП?

- Според мен той ще завърши с „ура, напред с Корнелия Нинова”.

- Накъде върви БСП с лидер Корнелия Нинова?

- Към самозакриване. 

- Прогнозите са, че и след поредните парламентарни избори няма да се постигне по-различен резултат. Какъв е изходът от политическата криза? 

- Не знам дали политическите сили, които са актуални към настоящия момент, са в състояние да променят нещо. Нали си давате сметка, че това е политика, която се реализира години наред. Ние винаги се плъзгаме по повърхността и не гледаме съдържанието. Европейският съюз въведе за България кохезионната политика и тя се реализира от 2007 г. насам. Националният статистически институт във всичките данни сочи, че регионалните различия са се задълбочили. Тоест кохезионната политика на Евросъюза не е постигнала целите си.

ЕС ни учи, че когато не са постигнати целите, ние трябва да коригираме политиките и така да ги постигнем. Какво направи ЕС в това отношение? Нищо! 

Ние трябва да имаме ясна позиция по всички тези въпроси, а българските политици да отстояват нашите интереси. В момента се говори за Плана за възстановяване и устойчивост. Какво ще правим с този план? Вече сме приели, че ще закрием част от производствените си мощности. Това го правим за втори път. Първия път закрихме 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Останаха 5-и и 6-и. Стоят готови съоръжения за два енергоблока в Белене, но ние нямаме национално решение.

- Оставате ли в БСП?

- Да, докато ме търпят.

Използвани са въпроси и на други медии.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Бсп

Бсп

20.01.2023 | 15:15

Нинова постъпи правилно и достойно.

Отговори
4 0
Голяма трагедия Става страшно България настръхна

Голяма трагедия Става страшно България настръхна

20.01.2023 | 10:49

И другаря Паскалев ша трябва да си търси друга партия Нали

Отговори
6 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?