49

Корнелия Нинова: Финансовата политика е новата разделителна линия

Не си губете времето да залагате увеличаване на данъците, няма да го подкрепим, предупреди служебното правителство лидерът на БСП

Финансовата политика е новата разделителна линия между политическите сили и тя ще определи изхода от предстоящите избори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

"Продължаваме да искаме преговори и при предложена по-ниска цена да продължим договора с "Газпром" - каза тя. - Нека тези, които преговарят, да кажат какви условия постигат. Сега има противоречива информация – Гълъб Донев каза, че не знае кой преговаря, а „Булгаргаз“ – че преговорите са на високо политическо ниво, тоест от премиера. Нямаме информация какво е заявено от българска страна и какво е отговорено".

Според Нинова  е нужно да се действа по двете линии - възстановяване на политическия диалог, но разговорите да се водят и от експерти.

Не е рисково България да води политически разговори. Големите политически лидери като Макрон водят такива, даде пример Нинова. И обясни, че слотове за разтоварване на договорените танкери с газ не са били осигурени само защото правителството бе свалено с вота на недоверие.

Имаме нова разделителна линия - служебното правителство и ГЕРБ твърдят, че иде страшен дефицит и се готви за увеличаване на данъците и ограничаване на харчовете. Ние искаме да запазим социалните разходи, посочи лидерът на БСП.

"Ние оставихме в края на мандата България първа по промишлено производство и по растеж на БВП стои по-добре от големите политики. Оставихме голям излишък в бюджета. Предлагаме политиката, която водихме дотук да продължи. Оставяме стабилна икономика, макар и с висока инфлация", описа Нинова. И предупреди: "Служебното правителство ще заложи в проекта за бюджет за 2023 г. увеличение на данъците. Не си губете времето с това, няма да го гласуваме в парламента! Непредвидени разхода били - какво са непредвидени разходи за 11 млрд. лв. Да се ореже социалната програма, защо? Безплатните учебници са 50 млн., безплатните лекарства за деца до 14 г. струват 130 млн. лева. 

Борисов трупаше излишъци, не ги вкарваше в парламента да ги преразпределим и през декември ги раздаваше през джипа. При него нямаше безплатни детски градини, майчинството през втората година не беше обвързано с минималната заплата, ваучерите за храна бяха 80 вместо 200 лв. За 12 г. увеличи пенсиите с 162 лева, ние за няколко месеца - с 167".

Запитана за предизборната й битка в Благоевград срещу Пеевски, Нинова отвърна:  "Чувствам се добре там, много работих, познавам всяка уличка, хората имат уважение към мен. Ще работя с удоволствие".

Според лидера на БСП решаваща за изхода от изборите ще е финансовата политика  - дали да се режат разходи или да се задържат социолните харчове. 

"Не се поддавайте на паниката. Всеки проблеми има решение, всичко ще бъде наред", увери Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тая само разединителни линии бълнува

Тая само разединителни линии бълнува

01.09.2022 | 14:47

Сама ще си изяде главата.Ало,в БСП що я траете още,сама ви проваля?!Не проумявате ли?!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?