2374

Контролът на главния прокурор мина на първо четене в НС

В последните си заседания депутатите приеха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Народното събрание прие четири от предложените законопроекта - два на служебното правителство, по един на "Възраждане" и на "Продължаваме Промяната". Депутатите отхвърлиха предложението за промени в НПК, внесено от Надежда Йорданова от "Демократична България".

Йорданова поиска правната комисия да подготви бързо доклада за второ четене на четирите приети проекта за промените в НПК. Те трябва да бъдат обединение в един общ законопроект, за да започне да тече срокът за предложения преди второ четене.

Освен на механизъм за разследване на главния прокурор, промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, както и по-добра защита на интересите на страните в процеса. Предлага се и полицейски служители да могат да образуват досъдебни производства не само по неотложност.

Първият час и половина от заседанието мина в размяна на остри реплики между Бойко Рашков и Радостин Василев от една страна, и представители на ГЕРБ.

Марин Маринов - ГЕРБ: "Ние имаме политическата воля да бъде намерен работещ механизъм за разследване на главния прокурор. Никой не следва да бъде над закона, но и никой не следва да бъде над Конституцията, дори Народното събрание в своите колективни решения".

Бойко Рашков - ПП: "Първо, когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов. Второ, тъй като като щампа отново се използва нещо друго, ще обърна внимание и на него - аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Обаче знаете ли, предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар".

Тома Биков - ГЕРБ: "Възможно ли е в закона, който приемаме, да вкараме текст между първо и второ четене, който да гласи, че това, което предлага г-н Рашков трябва да се прилага само към него, след няколко месеца евентуално към градинаря".

Младен Маринов, ГЕРБ: "Г-н Рашков, в репликата си вие направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и днес работят и са завършили това училище".

Бойко Рашков - ПП: "Нашият проект, уважаеми колеги, е по-кратък. Той предвижда няколко пункта. Деформализиране на процеса, да се променят процедурите, по които могат да се предприемат принудителни процесуални действия, действия по разследването. Имам предвид и се има предвид по-конкретно - освидетелстването на лице, когато липсва съгласие от него, претърсване, изземване и СРС".

Георг Георгиев - ГЕРБ: "Вие сте прав, аз не съм юрист. Промените, които предлагате ще засегнат ли градинари, които са намесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми извън ЕС в България в полза на един бивш вътрешен министър, сегашен народен представител".
Бойко Рашков, Радостин Василев и Георг Георгиев получиха наказание от председателя на Народното събрание за нарушаване на добрия тон и дисциплината в залата.

Днешният пленарен ден пък започна с почит към жертвите на Холокоста.

Вежди Рашидов - председател на Народното събрание: "Днес изразяваме почитта си към тези български депутати начело със зам.-председателя на НС Димитър Пешев, който в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 000 евреи - български граждани към лагерите на смъртта".
В декларации парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС почетоха деня и с призив да не се допуска насилие и омраза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Да минава и на второ

Да минава и на второ

27.01.2023 | 15:09

Да няма не наказани престъпници

Отговори
1 1
То престъпниците са тези,които се опитват да го махнат или ограничат

То престъпниците са тези,които се опитват да го махнат или ограничат

27.01.2023 | 19:43

Гешев,точно защото са подсъдими по дела с него.Именно затова за нула време съсипаха и премахнаха Специализираната прокуратура-кой?!-олигарсите,мега-престъпниците и платените им депутати!!Ех,Ристьо,Ристьо и Киро,и Асен-продажни мекерета долни!

Отговори
4 0
Гербаджийските крадци  са .....

Гербаджийските крадци са .....

27.01.2023 | 14:47

Мръсниците

Отговори
1 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?