4020

Конституционната комисия реши: Депутат може да бъде лице и с двойно гражданство

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене.

В самото начало на заседанието имаше известно напрежение, което бързо беше туширано и комисията започна работа. Златан Златанов от “Възраждане” обясни, че представителите на партията няма да се регистрират и призоваха колегите им от БСП също да не го правят. Той коментира, че съставът на комисията не е пълен и уточни, че има 3 непълни бройки. Златанов заяви, че “Възраждане” няма да подкрепят промените, защото те са във вреда на българското общество и на българските граждани.

Никола Минчев от ПП-ДБ репликира и заяви, че достатъчно народни представители са се регистрирали и комисията е събрала нужния кворум за провеждане на заседанието. Той призова депутатите да започнат да гледат промените в Конституцията на второ четене.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС коментира, че те са апелирали останалите бройки да се запълнят. Тя настоя да се постъпи отговорно и да започнат да се гледат промените в Конституцията.

В крайна сметка народните представители започнаха гласуването на промените в Конституцията на второ четене. Комисията прие една промяна, а именно, че “науката, образованието и културата са национални ценности“. 

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи:

“За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат.

В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлов каза, че ако това предложение бъде прието “това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита готови ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено НС да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да може да стане народен представител. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че ние не знаем колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм съгласен”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. “Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на ЕС е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Boss777

Boss777

16.12.2023 | 19:20

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може--->>>-- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 1
Ваня

Ваня

16.12.2023 | 18:21

Лека полека ни разказват играта. Плана си върви и никой и нищо не ги спира. Жалко за всички ни.

Отговори
2 1
Любопитко

Любопитко

16.12.2023 | 16:23

А трябва ли хора с чуждо гражданство да бъдат в управлението на държавата? Редно ли е етническа НЕЗАКОННА партия /движение/ да участва във формирането на външната политика на Територията. Пиша "територия", защото държава няма - изпълняваме щенията на Галя! Недопустимо! Светъл пример за нас си е Унгария и Орбан - отстояват националните си интереси и не им пука от мнението на Макарон и Мумията.

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?