71

Кои са министрите, които Габриел предложи? ВИЗИТКИ

 

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел се яви в президентството заедно с дамската преговорна група на ГЕРБ. Тя върна изпълнен мандата, като изброи и предложенията за министри. Прави впечатление, че има леки промени от първоначалния списък, който изтече в медиите. 

Въпреки, че ПП-ДБ категорично отказаха да сменят Тагарев като министър на отбраната, ГЕРБ отново предлагат Христо Гаджев да заеме този пост. 

Публикуваме пълния СПИСЪК с имената, посочени като предложения за министерски постове и визитките им:

Мария Габриел – премиер и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството 

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев – министър на отбраната

Атанас Славов – министър на правосъдието

Галин Цоков – министър на образованието и науката

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Росен Желязков – министър на иновациите и растежа

Жечо Станков – министър на енергетиката

Богдан Богданов – министър на икономиката  

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията 

Валентин Мундров – министър на електронното управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

 
Коя е Мария Габриел - кандидат за премиер и министър на външните работи

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.

През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

От 14 юли 2009 г. Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г.

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията "Равенство между половете", а през 2016 г. - в категория "Развитие". За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария Габриел получава наградата "Евродепутат, защитник на социална кауза" на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени. На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с множество награди.

 

Кой е Росен Желязков - кандидат за министър на иновациите


Росен Желязков е кандидат за министър на иновациите в кабинета "Габриел". 

Той е роден на 5 април 1968 г.

Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година.

 

Коя е Катя Панева – кандидат за министър на здравеопазването


Катя Максимова Панева е родена на 15 януари 1979 година. Депутат от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България.

Hapoдeн пpeдcтaвитeл e oт 29 MИP-Xacĸoвo в 45-тo и 46-тo Hapoднo cъбpaниe , зaм.-пpeдceдaтeл нa Koмиcия пo въпpocитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и члeн нa Koмиcия пo здpaвeoпaзвaнe (ΠГ “Дeмoĸpaтичнa Бългapия”).

Oт 2013 г. дo нoeмвpи 2021 г. e в Haциoнaлнoтo pъĸoвoдcтвo нa ΠΠ “Дeмoĸpaти зa cилнa Бългapия”.

Tpи мaндaтa e oбщинcĸи cъвeтниĸ в Oбщинcĸи cъвeт-Димитpoвгpaд- oт 2011 г. дo 2021 г., ĸoгaтo e избpaнa зa нapoдeн пpeдcтaвитeл. Учacтвa в ĸoмиcиитe „Иĸoнoмичecĸa пoлитиĸa и бюджeт“, „Здpaвeoпaзвaнe и coциaлни дeйнocти“ и „Eвpoпeйcĸи пpoгpaми и oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe“. Cъздaтeл и пpeдceдaтeл нa Oбщинcĸи фoнд „Ин витpo“ ĸъм Oбщинa Димитpoвгpaд.

Maгиcтъp “Πyбличнa aдминиcтpaция, мeниджмънт и eвpoпeйcĸa aдминиcтpaция” oт BCУ “Чepнopизeц Xpaбъp“, Фaĸyлтeт “Meждyнapoднa иĸoнoмиĸa и aдминиcтpaция“ (2013 г.).

Бaĸaлaвъp “Cтoпaнcĸo yпpaвлeниe” oт ΠУ “Πaиcий Xилeндapcĸи“, Фaĸyлтeт “Иĸoнoмичecĸи и coциaлни нayĸи” (2005 г.) Πpeз 2017 г. ce oбyчaвa в Πoлитичecĸa aĸaдeмия “Aтaнac Бypoв”.

 

Кой е Христо Гаджев – кандидат за министър на отбраната


Христо Гаджев е роден на 28 май 1983 година.

Завършва висше образование в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни отношения“ и магистърска степен в Софийския университет със специалност „Международни бизнес отношения“. Преминава редица обучения и специализации в България и чужбина.

Работил е като национален експерт и координатор за България по проект CONCEPT към Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности“ на Европейската комисия.

В периода от 2007 до 2009 г. работи в сферата на връзките с обществеността на ГЕРБ. От август 2009 до февруари 2010 г. е парламентарен секретар в Министерството на културата. В периода от 2010 до 2013 г. е парламентарен секретар на Министерството на отбраната.

На 5 октомври 2014 г. е избран за първи път за депутат в 43-тото НС. Христо Гаджев е народен представител в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно събрание.

Христо Гаджев е избран за председател на Комисията по отбрана в 48-ото и 49-ото НС.

Като депутат Христо Гаджев е вносител в НС на основните решения, свързани с отбраната, както и с военната помощ, оказвана от България на Украйна през 2022 и 2023 година.

Само месец след нахлуването на Русия в Украйна, Гаджев и други народни представители от ГЕРБ внасят проект за решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна, което не е разгледано от тогавашното мнозинство в НС.

В 43-тото НС под ръководството на Христо Гаджев Комисията по отбрана връща за преработване на МО Програмата за приоритетни инвестиционни разходи.

Гаджев, заедно с други депутати от Комисията по отбрана, внася решение, с което се задължава МО да внесе всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година.

На 5 юли 2023 г Христо Гаджев е сред депутатите, внесли решение за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната. Решението има за цел да подобри отбранителните способности на България и да даде възможност на МО да окаже по-пълна военно-техническа помощ на Украйна.

Христо Гаджев е и съвноситиел на решение на в 49-ото Народното събрание за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, с което се дават на Украйна бронирана военна техника, въоръжение и резервни части с отпаднала необходимост от Министерство на вътрешните работи.

 

Коя е Ивелина Василева от ГЕРБ - номинацията за министър на околната среда и водите 


Ивелина Василева за втори път ще поеме Министерството на околната среда и водите. Бившият депутат от ГЕРБ беше министър в правителството на Бойко Борисов в периода 2014-2017 година.

Василева е експерт по европейски политики и управление на проекти. 

Тя беше председател на постоянната Комисия по околната среда и водите в 44 Народно събрание, както и заместник-министър на околната среда в кабинета „Борисов 1“ (2009 – 2013 г.). Била е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в Община Бургас (2007 – 2009 г.).

Ивелина Василева бе депутат от Бургас в 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-ото Народно събрание.

Тя е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас.

Завършила е следдипломни квалификации и специализации по управление на европроекти, анализ и контрол на фирмената дейност и европейската административна практика в УНСС (2007 г.), Стопанска академия „Д. А. Ценов – Свищов (2006 г.) и БСУ (2009 г.).

 

Кой е Жечо Станков - кандидат за министър на енергетиката


Жечо Дончев Станков е български политик и икономист от ГЕРБ. Той е кандидат за министър на енергетиката в кабинета "Габриел". Работил е като маркетинг директор, както и консултант по енергийни проекти. Той е съосновател и секретар на „Българска асоциация компресиран природен газ“ - браншова организация в енергетиката.

Бил е председател на Българския енергиен холдинг, както и зам.-министър на Енергетиката във втория кабинет на Бойко Борисов.

Роден е на 4 август 1982 г. в град Бургас.

Той завършва специалност „Икономика“ в Регенсбургския университет в Германия.

Жечо Станков става член на ГЕРБ през 2006 г. През 2009 г. е избран за общински секретар на ГЕРБ в Бургас. На местните избори през 2011 г. е избран за общински съветник на ГЕРБ в община Бургас.

През 2015 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов.

 

Кой е Валентин Мундров - кандидат за министър на електронното управление


Валентин Мундров е бил заместник-министър на електронното управление в кабинета "Денков". Мундров е професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането и управлението на екипи, проекти и програми.

До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. 

Валентин Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?