3906

Клати ли се сглобката – пак скандали дни преди ротацията ОБЗОР

 
Напрежението в сглобката не стихва, а ситуацията се усложни още повече след снощния категоричен отказ от страна на настоящия вицепремиер и външен министър Мария Габриел да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ. Днес в кулоарите на парламента отново се стигна до задочна размяна на реплики и взаимни обвинения между политическите лидери. Не е ясно, обаче, дали текат разговори и на живо между тях самите. Меморандумът беше сравнен от „ябълката на раздора“ до „попска работа“ - „няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря". Все пак се появиха призиви за успокояване на ситуацията, сядане отново на масата, без емоции. А опозицията атакува и призова за оставка и избори 2 в 1, пише dariknews.bg.

 

Борисов: Меморандумът е като попската работа

Още рано сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че много внимателно се е запознал с текста на меморандума.

„Точно ми е като попската работа, където един поп казал "няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря", посочи Борисов.

"В меморандума пише, че кандидатурите трябва да са прозрачни, а не партийни и ярки, за експерти говорят. Даже съм си отбелязала някои от тях. Те изпратиха Станислав Тодоров за шеф на най-големия регулатор КЕВР - депутат от ПП и ярка политическа фигура. А пък за Петър Петров да не говорим - основен участник в предизборната кампания, депутат от ПП, за зам.-шеф на ДАНС. С господин Петков водихме разговори, за да ме убеди, че той трябва да стане шеф на ДАНС. Виждате ли колко непартийни, експерти и прозрачни! А и завчера по кой прозрачен принцип избраха шефа на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция)? Къде се произнесоха неправителствените организации, чий глас чухме, има ли право на вето. А шефът на Митниците? Може да е добър, но защо смениха стария", попита лидерът на ГЕРБ.

"Чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че това са някакви борци за чистота. Всичките им действия до този момент, обаче, показват точно обратното", каза още той.

"За Министерския съвет, докарахме от близо 15 години работа в Европа българския еврокомисар, безспорна фигура, за вицепремиер - те изпратиха за премиер ярка политическа фигура - Денков(Николай), изпратиха Андрей Цеков( ярка политическа фигура) за министър, лидера на ПП Асен Василев за министър, Георги Гвоздейков - т.е. нито един от тези принципи не е спазен", подчерта Борисов и допълни: "Иначе звучи много добре и аз потвърждавам, че ние сме точно за това".

Делян Пеевски: Христо Иванов седеше в скута ми, докато се случи Конституцията

От ДПС пък атакуваха Христо Иванов. „Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет”, заяви в кулоарите на НС председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

По думите му „Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата”.

„Битката е за КПКОНПИ и Прокуратурата. Имаше добри разговори за Конституцията, как всичко ще е прозрачно. Логично е, когато има определени парламентарни групи – управляващи, опозиция, подкрепящи, регулаторите да бъдат на цялата държава, а не делнати 50/50”, допълни Пеевски.

Депутатът посочи, че е имало добри разговори за Конституцията, как всичко ще е прозрачно.

„Христо Иванов излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредим само Конституцията, че може да има регулатори, които да се реши друго мнозинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва в момента“, добави Пеевски. Според него е логично, когато има определени парламентарни групи, управляващи, опозиция, подкрепящи, регулаторите да бъдат за цялата държава, а не да бъдат „делнати“ 50 на 50.

„Кое е лошото на ДПС, девет месеца, че Христо Иванов пи мазно, турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час, докато направим промените, които са важни за България, и ние ги направихме за хората, сега ще ми казва, че отново ще извади темата ДПС. Коя бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца и ако нас ни нямаше, нямаше да го има. Маските трябва да паднат, Христо, искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни“, допълни Пеевски.

БГНЕС


Христо Иванов отговори на Пеевски: Искат да са скрит партньор на ГЕРБ

"Опитваме се да разговаряме с ГЕРБ за наистина важни теми, като реформите, регулаторите, борбата с корупцията, и изведнъж Делян Пеевски се "самовзривява" с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. И ако на някой не му е ясно за какво става дума и какъв е проблемът, мисля, че той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в разпределението и не искат да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт." Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Христо Иванов коментира и напрежението в сглобката, особено след меморандума, като заяви, че от тяхната формация продължават, въпреки всичко, да вярват, че пътят е към преговори и взимане на решения, а не избори и предизборна кампания.

"Няма да коментирам твърденията на господин Пеевски, а и нямам навика да влизам в този тип разкази от някакви срещи, защото ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", допълни Иванов и уточни: "Да, темата са регулаторите, да, темата е как ще бъде избран следващия главен прокурор. Да, темата е следващият главен прокурор да не бъде като главния прокурор, който беше избран по времето на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса".

Той отново подчерта, че се надява страстите да се успокоят и да се върнат към нормалния разговор, за да се продължат реформите отговорно.

В отговор на думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който директно се обърна към Иванов с думите, че "маските са паднали и всичко приключва, съпредседателят на ПП-ДБ беше категоричен:

"Нима това, че ние сме разговаряли с ДПС е новина?! ДПС имат обективен интерес да се опитат да си променят позиционирането – и вътрешнополитически, и в международен план, подкрепящи реформата в Конституцията. Пеевски, обаче, е на път да изгори този капитал, защото сдържаността не му е силна черта", коментира Христо Иванов.

БГНЕС


Дойде и отговор на отговора. Пеевски заяви пред журналисти за Христо Иванов: "Готов съм пред вас да ме погледне в очите и да ми каже, че не е водил тези разговори" и допълни :"Очна ставка съм готов тук веднага - Янкулов главен прокурор или шеф на КПКОНПИ, Сава Петров - главен прокурор и ред други имена“.

"Много срамно лъже, не му отива, да спре да бъде слуга на олигарсите, да стане достоен български депутат и да разбере, че тук, за да работи за хората, както ДПС работи за хората", заяви Пеевски.

"Ако някой смята, от която и да е било партия, че ще маже ДПС - вече това време свърши. ДПС доказа какво е правила през всичките години и какво е направила за България", допълни той.

"Тази Конституция я има благодарение на нас. Няма да позволим, ако мислят отсега да си водят кампанията върху нас - на всяко едно нещо да знаят, че ще бъда там и ще им отговарям и ще ги призовавам да ме гледат в очите и да помнят в чий скут седяха", категоричен бе Пеевски.

БГНЕС


Опозицията реагира светкавично на назряващото напрежение и призова за незабавни оставки и избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и за евродепутати.

"Виждате какво се случва днес - нещо, което сме ви повтаряли 9 месеца, тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на държавата, започват от вътре да си вадят кирливите ризи един на друг, мафията започна да се самоизяжда", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й тази сглобка е "ненормална и нелогична" още от самото начало.

"Христо Иванов, който седеше в лодката пред сараите на Доган се оказа, че седи в скута на Делян Пеевски и договаря главен прокурор. Такова морално падение и политическо лицемерие едва ли сме виждали", допълни Нинова.

Според Нинова БСП е единствената формация, която не участва в сглобка, договорки и е реална алтернатива.

Тя е на мнение, че Кирил Петков се е оказал прав като е казал, че задкулисието стои на първия ред в парламента. "Много ми е интересно къде седи Борисов, ако скута на Пеевски е бил зает от Христо Иванов", отсече Нинова.

За „скут“ и „кафе“ заговориха и от ИТН. На въпроса дали очакват Делян Пеевски да развали сглобката, Тошко Йорданов отговори, че не знае какво да очаква. "Няма никаква гаранция, че утре няма да се гушнат след едно "мазно" кафе и седене в скута", допълни още той.

Кирил Петков: Да се успокоим и седнем на масата, на никой не му трябват избори

БГНЕС


Все пак съпредседателят на ПП Кирил Петков се опита да успокои ситуацията, като призова за по-малко емоции и повече съвместни разговори на масата, тъй като по думите му „на никой сега не му трябват избори“.

"Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, за които всички българи искат отдавна. Нека да творим този меморандум или просто от ГЕРБ да предложат друг текст. Но трябва всички да се откажем от политическото начало в регулаторите. Искаме ли да слушаме за следващия Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не, не искаме, ами тогава да направим реална реформа в правосъдната система, което означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет. Искаме ли да имаме служби, които да защитават, българския интерес, а не непрекъснато да хващаме някакви чужди влияния в тях? Като не искаме всички тезци неща, нека да се успокоим, да седнем на масата и да видим какъв е механизмът, който да гарантира на хората тези резултати", допълни Петков.

По повод меморандума, Петков заяви, че те просто са представили своята позиция пред всички и чакат обратен отговор от ГЕРБ-СДС.

"Време е колегите да се върнат обратно на масата и да кажат кои текстове харесват, кои не, какво да се добави. На никой не му трябват избори. Аз съм готов по всяко време да седнем на преговори и да излъчим екипи. Оттук нататък ако всички мислим за доброто на България и наистина го мислим, сега е време да оберем емоциите и да започнем да си вършим работата", допълни той.

Според Кирил Петков трябва да е ясно кои са темите на деня: "Иначе се залъгваме с едни теми, като кой е външен министър, кой не е външен министър. Това реално, в сравнение с други теми, е с много по-малка важност".

Относно спорния въпрос за назначенията в регулаторите, Петков се обърна към Борисов и заяви, че трябва да се прави разлика между изпълнителна власт и регулатори.

"Регулаторите трябва да са независими. В политическата власт може да имате политическо представителство и това е голямата разлика. Примерно едно АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) не е регулатор, то е под Министерство на финансите и то има правомощия за това. Регулаторите са органите, които трябва да са независими от политици и да са с единствено обществен интерес. Постепенно трябва да се осветлява кой какво върши в регулаторите, защото едно време беше така, че всичко зависеше от Бойко. Не, не зависи всичко от Бойко", посочи още той.

БГНЕС

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
Да попитаме за малоумнитe

Да попитаме за малоумнитe

23.02.2024 | 07:23

Какво искат от ПП-ДБ - блокираща квота на герберасо-депесарския БАШИБОЗУК , заради който България е на дъното на Европа. Иначе МАЗНИЯ "евроатлантик" шиши , двукратен лауреат на магнитски, превърнал съдебната система в МАФИЯ и единицата мярка за КОРУПЦИЯ - боко сикаджийчето, дето го набутва с 200 на европейските лидери и "размазва " несъгласните с негово просташко нищожество ще продължат да дърпат конците без КОНТРОЛ.

Отговори
0 1
омерзение

омерзение

23.02.2024 | 06:39

Политиката е мръсна работа! - Защото се върши от ...мръсници! Глад за власт и алчност за милиарди! И всичко тръгва от партиите - ОПГ! ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и нов закон за политическите партии! ВЪН партийните калинки от властта! Иначе....България, държава на над 1300 години, си отива....

Отговори
1 4
Гюро

Гюро

22.02.2024 | 22:51

То и на коча мъ... се клатят, но не падат! В случая те, бандите от двете страни, ще се разберат - въпроса е никой да не е на сухо! Казвам го с тъга и горчивина ! Плаче ми се, че държавата е в плен на мафията. Едните щяха да чегъртат другите, пък то далаверата им се услади, и ... се харесаха ... Мафията победи!

Отговори
4 1
Не мога да разбера КОЙ ИД’ИОТ гласува за тези измамници!Такова лазене

Не мога да разбера КОЙ ИД’ИОТ гласува за тези измамници!Такова лазене

22.02.2024 | 20:57

Никога не е било!Бок’луците дават всичко,без дори още да са им го поискали. https://afera.bg/%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/

Отговори
3 3
Фифи

Фифи

22.02.2024 | 23:15

Че КОИ не са измамници? ГРОБ или ПП - кой от кого - по-голям измамник! Най-лошото за народа е, че двете банди се сдушиха... И мафията "порасна".

Отговори
3 4
Мерзавци

Мерзавци

22.02.2024 | 20:51

Банда мерзавци избрани от тълпа идиоти разглобяват държавата. Дали Копринката не направи тази грешкя пад давление на краварите.

Отговори
4 3
От ГЕРБ смълчаха ПП-тата:Не е сигурно дали ще минете бариерата от 4%,

От ГЕРБ смълчаха ПП-тата:Не е сигурно дали ще минете бариерата от 4%,

22.02.2024 | 20:27

Ако ДБ се явят самостоятелно на изборите https://demokrat.bg/archives/38233

Отговори
3 3
retrt

retrt

22.02.2024 | 18:57

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим~~---- https://da.gd/menx

Отговори
0 4
Хм…

Хм…

22.02.2024 | 17:31

Сглобка ли? Сбирщина. Какви времена бяха някога, имаше ляво, имаше дясно, че и като застанат пред камерите, говореха умно, тия или се кокорят, или се хилят, или се зъбят и се преструват на турци.

Отговори
8 11
Пловдив

Пловдив

22.02.2024 | 17:14

Погледнете ги хубаво .

Отговори
13 8
анони

анони

22.02.2024 | 17:03

Интересно,дали малкият палавник е седял мирно,докато Ицето се е въртяло в скута?

Отговори
4 11

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?