2374

Киро иска кабинет на бис, Асен натиска за избори

Харвардци още се колебаят дали да не върнат направо мандата

"Продължаваме промяната" е в дилема дали да хвърля усилия да прокара втори кабинет в сегашния парламент, или направо да поема курс към предсрочни избори. Това е бил и въпросът, над който са си блъскали главите министрите и депутатите от партията на нощната сбирка след вота на недоверие, научи "Марица". Заседанието продължи близо два часа и приключи малко преди полунощ. 

Засега Кирил Петков продължава да вярва, че "Има такъв народ" може съвсем да се разпадне и към шестимата отцепници да се присъединят поне още шестима, които да осигурят мнозинство от 121 депутати за тройната коалиция на ПП, БСП и "Демократична България". Надежди се възлагат и на няколко народни избраници от "Възраждане", които са в обтегнати отношения с лидера си Костадин Костадинов. 

Не е напълно изключен и вариант за помирение  с ИТН. Хората на Слави Трифонов вече дават сигнали, че въпреки скандалите мостовете не са изгорени. Пред журналисти Любомир Каримански призова за успокояване на топката и спиране на обидите между двете страни. Което се прие като явен знак за възможна реанимация на четворната коалиция.

„Това е най-доброто решение, да помълчим и да се успокоим. Много проблеми между нас и „Промяната“ могат да бъдат изчистени, ако седнем и си говорим спокойно“, потвърди пред „Марица“ депутат от ИТН, пожелал да не бъде цитирано името му.

Пасиансът е сложен и допълнително може да се заплете от слуховете за още две депутатски оставки - на Виктория Василева от хората на Слави и пловдивчанката Елена Гунчева от „Възраждане“. Първата сподели пред „Марица“, че обмисля бъдещето си в политиката, но на този етап остава в парламента. Гунчева пък единствена не гласува вота срещу правителството, тъй като лекува менискус у дома под тепетата.

Ако ПП все пак реши да се опита да реализира мандата си, Петков вече заяви, че партията му ще предложи правителство в сходен на настоящия състав. Подобен сценарий обаче е много несигурен, а и рискува да удари по имиджа на харвардци заради привличането на чужди депутати. Те вече бяха обвинени от новия си най-голям критик Румен Радев, че разчитат на политически номади. 

Варианти да се търси съглашателство с ГЕРБ или да се подкрепя някакъв тип експертно правителство се отхвърлят от харвардци като абсурдни. 

Затова повечето фактори в "Промяната", начело с Асен Василев, настояват направо да се върви към избори. За целта мандатът, който президентът е длъжен да връчи първо на ПП, следва незабавно да се върне. Така ще се демонстрира и увереност в изборната победа наесен. За подобни настроения в партията на досегашните управляващи повлияли и многолюдните митинги в подкрепа на падналия кабинет. В ПП смятат, че следващите социологически проучвания ще ги поставят като първа сила пред ГЕРБ. 

Щекотлив въпрос за "Промяната" е кой да бъде номиниран за премиер при следващия опит да се вземе властта. В сряда вечерта Асен Василев беше категоричен, че техен кандидат отново ще бъде Кирил Петков. Вчера обаче той обясни, че има няколко варианта за поста, споменавайки сваления шеф на парламента Никола Минчев, но не отрече и той да е сред възможните опции. 

Досегашните коалиционни партньори на ПП също са изказали мнение, че Петков е отворил много лични фронтове и трудно може да води преговори за нови съюзници. В това отношение Василев, макар и с по-пиперлив и категоричен изказ, изглеждал по-гъвкав и конструктивен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Дуков

Дуков

24.06.2022 | 12:56

Хахаха Кирчо и Кокорчо искат да върнат мандатите си - ееех само дето никой няма да ги избере повече!Доказаха се като големи издънки!

Отговори
5 1
Пенсионер

Пенсионер

24.06.2022 | 12:19

Преди поне поне по една баничка взимах сутрин за да закуся, сега не мога и това защото надхвърлиха два лева...Обратно в Канада продажнико.

Отговори
5 1
Ерхан

Ерхан

24.06.2022 | 11:01

Трябва много сериозно да са ис повярвали ПП, защото отлично знаят че портестиращите в тяхна защита са техни роднини, служители на минестерствата и студенти на които се плаща по 50 лв на вечер. Ккави 5 лв, каква подкрепа.

Отговори
10 4
новата мафия

новата мафия

24.06.2022 | 10:23

Новата мафия! Работи точно по модела на старата! Никакви промени, никакви реформи, нито един следствен, нито един осъден... Под лозунга им за борба с корупцията се крие ...корупцията! 9 милиарда в края на годината, раздадени по същия начин, както Бойко ги раздаваше от джипката! Далавери с газа и тока - в резултат - инфлация два пъти по-висока от тази в ЕС, и 40% увеличение на парното!

Отговори
7 3
Експерт

Експерт

24.06.2022 | 08:14

Всичко зависи от Мутрофанчикова!

Отговори
5 8
И Батман и жената котка , Смърфовете ,

И Батман и жената котка , Смърфовете ,

24.06.2022 | 08:50

Татко Барба и най-важният - Пинко розовата пантера . Кокорчо скоро ще му изхвръкнат очите още повече , като се назначи служебният кабинет и почнат да им вадят далаверите . Радев е отмъстителен фатмак , той на курнелчето го заби два ката , та на тия джендъри ли няма . Кефи ме Рашков как се припотява .

Отговори
5 7
Експерт

Експерт

24.06.2022 | 10:02

Халоперидолът явно вече не Ви помага?

Отговори
4 0
това е положението...

това е положението...

24.06.2022 | 10:24

и правилно зависи от Митрофанова !!!! Даже от Путин директно! Това е положенето!

Отговори
6 3
сем

сем

24.06.2022 | 07:55

Тогава-според вчерашни публикации-защо побързаха да унищожават документи,уличаващи тяхната дейност??? При положение ,че са сигурни на победа и в двата случая!!!!!

Отговори
11 4
Доктор охболи

Доктор охболи

24.06.2022 | 11:55

Пий си редовно хапчетата

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?