49

Кирил Петков: За нас е важен бюджетът, никаква подкрепа за кабинет с ГЕРБ

Абсурдно е Борисов да ни защитава за енергетика, с него се срещаме в съда по тази тема след броени дни

Бившият премиер Кирил Петков коментира в кулоарите на парламента теми от сутрешното интервю на предшественика си Бойко Борисов.

 

- Г-н Петков, осъществим ли е вариант за съставяне на кабинет след заявката на Бойко Борисов, че ГЕРБ би подкрепил такъв и с друг мандат?

- Всички партии първо трябва да подкрепим внасянето на бюджета. Защото докато гледаме първи, втори, трети мандат, реално хората чакат от нас бюджет. Вкарали сме декларацията и продължаваме да търсим подкрепа, ето, днес преговаряме с ДБ. Усилията ни са насочени там. Иначе повтарям, мандат с ГЕРБ няма да подкрепим. Ако дойде при нас мандатът, ще направим най-отговорно всичко възможно за съставяне на правителство. За трети мандат не искам въобще да говоря. Нека носителят на първия мандат понесе отговорността за направата на правителство с всички възможни средства. Ние няма да се изметнем пред българските граждани - ще бъдем конструктивна опозиция, но няма до подкрепим кабинет на ГЕРБ. После мандатът идва при нас, така че мислим стъпка по стъпка. Но докато се случва всичко, българският народ очаква нов бюджет. Трябва да има увеличение на минимална работна заплата, на пенсиите, данъчни кредити - всички политики, които не веднъж сме споменавали. Аз обаче се учудих на заседанието на Регионалната комисия вчера, че все още има партии, които  предпочитат съществуващия бюджет, въпреки че това би било пагубна политика. Не може да вземем бюджета от 2022 година и при двуцифрена инфлация да го приложим за 2023-а. Ами ако нямаме кабинет! Този бюджет може да стои до април, май, което е безотговорно. Така че нека разделим двата процеса - нов бюджет и съставяне на правителство.

- Г-н Петков, няколко пъти днес в бТВ г-н Борисов ви нарече потенциален партньор, дори реагира остро срещу енергийния министър. Виждате ли ГЕРБ като потенциален партньор с втори или трети мандат, следвайки 16-те приоритета и т.н.?

- Ние се водим от два принципа. Първо, да се грижим за проблемите на хората, затова толкова го искаме този бюджет. Второ, няма как при тези предизборни обещания да подкрепим който и да е мандат с участия на ГЕРБ.

- Все пак тази подкрепа за вас срещу министър Росен Христов?

- Честно, леко безумно е. От една страна казваш, ми искаш оставката (б.а. вероятно визира свалянето на кабинета). От друга вдигаш опорките на Делян Добрев. От трета, само след седмица имаме среща в съда с него в българския съд, където го съдим за половин милион точно по тези казуси.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Герб са крадци

Герб са крадци

10.11.2022 | 23:36

Правилно решение никакъв герб, закопаха града без нито един нов булевард мръсници.

Отговори
1 4
Дии

Дии

10.11.2022 | 19:20

Винаги съм мислил че Харвард е нещо голямо... Явно силно съм се лъгал

Отговори
7 1
Никой не чете Мариза

Никой не чете Мариза

10.11.2022 | 19:09

Само аз влизам да ги клатя с базици, закриваййййййй!

Отговори
0 3
ще дойда

ще дойда

10.11.2022 | 16:39

да ти гледам сеира,психясал лъжец!

Отговори
8 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?