1939

Кирил Петков: Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар

„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви бившият министър-председател на България Кирил Петков по NOVA.

„За 24 часа „Газпром” спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза,когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите.  Хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици”, поясни Петков.

По думите му България е имала опция дали да купи американски втечнен газ.

„Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим това да не струва на България нищо”, каза още бившият премиер.

На въпрос колко би струвало това на хората, Петков заяви следното:

„Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро,  регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от „Булгаргаз”. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара.  Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно”, уточни Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ПП-пълен провал

ПП-пълен провал

11.08.2022 | 14:20

Да ги махат тия лъжци,псевдо българи,оттука,цялата им сбирщина харвардци,че не може да ги гледаме вече.То заради тях “Харвард”стана мръсна дума,трябва да ги съдят за уронване престижа на университета..Е’гати и лъжите опашати,гати и приказки без край..Измет крадлива!

Отговори
0 0
Анализатор

Анализатор

10.08.2022 | 17:15

И да вземеш да се обадиш на гугълка да прочете и това,кирчо татин златен: *„Има различни строителни изисквания, които не са изпълнени, няма да правим компромиси, ще бъде въведен в експоатация. Най-проблематичното е самата компютърната връзка с Гърция. Не знам какви са били коментарите, че обектът е готов. На мен, който съм архитект, обектът ми изглежда като една луксозна страда с мебели, но без ток и достъп до нея”, обобщи министър Шишков.*

Отговори
2 1
Анализатор

Анализатор

10.08.2022 | 17:13

Я,ми тръбата праЗДна бе,киренце?!?Я сега да видим с корабчетата к,во става: *Алексиев бе категоричен, че думите на Кирил Петков за корабите с газ не отговарят на истината - „Има три кораба, но те не са осигурени“. Министърът в допълни, че танкерите не са отказани, а са отложени, защото „Булгаргаз” няма възможност да ги плати.* Тука има,тука няма,най-накрая няма - щото няма манги!киро,киро .................

Отговори
2 1
Анализатор

Анализатор

10.08.2022 | 17:11

Сега,киренце,да видим къде са тези атмосвери - в тръбата или на друго място: „Огледахме всички локации, които са проблемни, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Държавата ще помогне той да приключи обекта. Има проблем със скадата, която управлява целия интерконектор. Без нея няма как интерконекторът да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора, открихме недовършени строителни работи и неприключила скада”, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков извършиха инспекция на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

Отговори
2 1
Анализатор

Анализатор

10.08.2022 | 13:16

**Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно” - върхътът си киро,върхътът,да знаеш!

Отговори
2 1
Анализатор

Анализатор

10.08.2022 | 13:14

„Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим това да не струва на България нищо” - колеги,приложете схемата А4,за доста тежки случаи!

Отговори
2 1
Анонимен

Анонимен

10.08.2022 | 12:48

кирчо,мога да те *уредя* прием при едни колеги,авторитетни,както и лечение в *квалитетно заведение*,тишина,спокойстние,свеж въздух,много учтив и приятелски настроен персонал.Няма процедури със студена вана,но пиенето на *хапчетата* е под стриктен контрол.А,забравих - не е в България,но ти си кУмУполит,така че......

Отговори
2 2
ЧИЙ Е КРИМ?

ЧИЙ Е КРИМ?

10.08.2022 | 09:07

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия? 2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи? 3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна? 4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца? 5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна? 6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022г? 7. Чий е Крим?

Отговори
5 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

10.08.2022 | 08:57

Т Е Р М И Н А Л 2 К А Н А Д А и Ф О Р Б И Д Е Н

Отговори
9 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

10.08.2022 | 08:56

ПРЕДИЗБОРНА лъжа

Отговори
10 3

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?