71

Кирил Петков отговори на Румен Радев за "куриерството" и С.Македония ВИДЕО

Кирил Симеонов ни даде надежда, че има още хора, които мислят за правителството, заяви  премиерът

 

Премиерът Кирил Петков отговори на обвинението на президента Румен Радев, че е „куриер“ на Франция за Северна Македония. По думите на държавния глава България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Северна Македония, а не да внася чуждо и то „без да заяви позиция“.


„Няма да отида с позиция на правителството, а на Народното събрание. Това е толкова важен национален казус, че трябва да има максимална представителност в това решение. В момента предложението е вече в парламента. Те трябва да обследват всички елементи и когато вземат решение, аз ще изпълня волята на НС“, каза пред журналисти Петков, съобщи bTV.

„Говоря това от страшно много време, но никой не вярваше, защото им беше политически неизгодно. Те искаха да вдигат топката за Северна Македония и това, че аз казах, че това решение ще се вземе от парламента беше като глас в пустинята, защото политически не беше изгодно“, заяви още премиерът.

"Доколкото разбирам френското предложение е включило това и да има механизъм да се следи дали има дискриминация срещу българите в Северна Македония, както и механизъм срещу езика на омразата. Това са важни за нас критерии, но нека да се влезе в детайл", допълни Петков.

По думите му първата стъпка за започването на преговорния процес за присъединяването на РСМ към ЕС е първата междуправителствена конференция.

"Тя да започне, след като те са променили Конституцията си, но променят ли я, България да не може да ги спре пак. От тяхна страна да се гарантира това, че няма да си измисляме условие на всеки шест месеца. Това за мен е един добър механизъм", каза още премиерът.

 
„Това, че вчера още един депутат - Кирил Симеонов, взе правилното за мен решение, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли държавата в спирала от политически риск, ни даде надежда, че има още хора, които мислят по тази тема“, коментира Петков.

"Никой от политическите лидери да не се изненадва, че ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение", допълни той.

"Ако случайно не успеем и правителството падне, следващият мандат с коалиционните ми партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство. Тези депутати трябва да са независими", уточни премиерът.

"Искаме да прекъснем задкулисието. Всеки, който иска да е с нас, трябва да може да вземе сам решение. Искаме вече да няма това някой отзад, седейки в тъмна стая или на канапе, да може да ръководи какво се случва на политическата сцена", каза още Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Севермак

Севермак

18.06.2022 | 20:25

Бъдещето на нашите отношения със Северна Македония е написано в техните учебници. Не можем да завещаем югославската отрова и омразата на потомците. Докато учат, че сме татари и фашисти бъдещето е минирано. Вписването на българите в северномакедонската конституция е нищо, защото всичко се корени в историята. Твърдо вето до признаване на историческата истина, промяна на учебниците и спиране на антибългаризма. Най-голямата грешка е да се озъртаме за одобрението на поредния евробюрократ и политкомисар. Щом сега, когато зависят от нас, упорито отказват да променят и на йота юго-коминтерновските идеологеми, какво би ги мотивирало да го сторят след падане на ветото? Кое поред поколение трябва да бъде отровено с лъжи и омраза? Категорично невярно е, че пребиваването им в демократична среда ще смекчи крайностите на македонизма, който е с дълбока антибългарска основа - за справка подпалвача Ламбе с американското гражданство и най-върлите македонисти - австралийските. Отделно можем да се замислим за пълната зависимост на РСМ от Сърбия и връзката Москва - Белград. Европейски „съветник“ твърди, че северомакедонците няма да ни откраднат Самуил, въпреки че го обявяват за „македонец“. Това напомня първия ми сблъсък с македонизма: Париж, 90-та, библиотека „Помпиду“. Вземам от българската секция история на България и на главата Самуил - надраскано с примитивен почерк „Татари защо крадете наша историja”. Това беше през 1990-та, но и 2090-та ще е същото, ако останат същите учебници. Докато не е поделено наследството ще има напрежение между наследниците. Нека вземат Пулевски, Мисирков и Конески, но да не подменят посмъртно самоопределението на покойници. Другото, което ми напомня „кражбата“ на Самуил, са думите на Симеон II. След като заграби гори и земи, ни успокояваше, че не са откраднати, защото не може да си ги занесе в Испания. Споменатият „доброжелател“ съветва да следваме германо – френския пример. Нека го видим: След Втората световна Германия е разгромена и окупирана. Германците категорично скъсват и заклеймяват нацизма и расизма. Вие виждате ли в РСМ да скъсват с фалшификациите на македонизма и расистките татарски бълнувания? Нацистите цитирали Шопенхауер: „Другите континенти имат маймуни. Ние в Европа имаме французи“. Мислите ли, че ако днес германските деца учеха, че французите са маймуни, отношенията между двата народа щяха да са добри? Бъдещето на нашите отношения с РСМ е написано в техните учебници.

Отговори
4 0
Падане на правителството и нови избори искат 68%от читателитена Трафик

Падане на правителството и нови избори искат 68%от читателитена Трафик

18.06.2022 | 15:46

Сваляне на правителството и нови избори. Това искат 68,4% от читателите на TrafficNews, участвали в анкетата ни след излизането на „Има такъв народ” от коалицията. В него участие са взели над 1500 наши читатели.

Отговори
13 3
Стоичков

Стоичков

18.06.2022 | 15:18

Кириле,престанете да угаждате на тези както беше казал един "държавник" преди теб "мисирки" и ежедневно да сте в обяснителен режим.Нали тук "свободата" на словото е с голям рейтинг и постоянно да повтаряте едно и също,има разделение на властите явно всеки се упражнява по темата РСМ,а напоследък стана и по важна от това какво се случва в България.

Отговори
14 1
Ама този уникум

Ама този уникум

18.06.2022 | 14:52

кой ни го натресе ?!Абе Кире ,не се мъчи .Подай си оставката !

Отговори
16 4
сем

сем

18.06.2022 | 14:09

Не знам как така хора като предателя,на когото се възхищавате,ви е дал надежда,но на мен ми мирише,че щом веднъж е предал,пак ще го направи.А Варна не иска и да го знае.Такива хора не се раждат там!!!!

Отговори
14 7
Драган

Драган

18.06.2022 | 13:31

Има решение на народното събрание и няма никакъв смисъл да се занимаваме с македонците.Купените депутати както и куповачите ще отговарят пред закона.

Отговори
16 3
Логика ли е

Логика ли е

18.06.2022 | 13:24

Кирчо, с това правителство, застрашено да падне всеки момент, резонно ли е да решаваш такъв проблем по бързата процедура? Пак мирише на поръчка...

Отговори
12 9
Мафията на  Киро

Мафията на Киро

18.06.2022 | 13:23

заминава със сорoсoидните и червените oпoрки .

Отговори
12 6
На Киро не му пука

На Киро не му пука

18.06.2022 | 13:17

Краде с Прокопиев и Кокорчо ,като за последно

Отговори
13 6
Спомнете си Евангелието, г-н премиер!

Спомнете си Евангелието, г-н премиер!

18.06.2022 | 13:16

Г-н Петков , Вие сте премиер ,а не Лукова глава.Поемете си отговорността и изразете ясно становище по въпроса с Македония.Иначе за всички става ясно, че се криете зад Народното събрание.Влизате в ролята на Пилат Понтийски с прочутата му фраза да не носи лична отговорност : - Измивам си ръцете. Тази политика не е довела нито един управник ,облечен с власт , до добро.

Отговори
16 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?