46

Кирил Петков на прощаване: Не забравяйте, че 12 години крадяха парите ви

Минути преди служебният кабинет, сформиран от президента Румен Радев, да получи щафетата от предшественика си, Кирил Петков направи обръщение към нацията. Ето какво каза министър-председателят в оставка

Скъпи сънародници,

Днес нашето коалиционно правителство предава управлението на страната на служебен кабинет.

Първото, което искам да Ви кажа в този момент е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот.

Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат.

Разбира се, има ги и тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство.

За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол.

Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина.  

Видяхме как бизнеса може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти.

Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци.

  • Отпуснахме помощи за отопление през зимата.
  • Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.
  • За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в „Балкански поток“ – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.
  • Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.
  • Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения.

Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система.

  • Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.
  • Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани.
  • Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания.
  • Увеличихме заплатите на учителите.
  • Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи.

Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки.

И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт.

Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи.

Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото.

През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време.

Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България.

Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
23 коментара
Защо на нас?

Защо на нас?

04.08.2022 | 23:45

А защо бате Кирчо нищо не казва за 550 човека Укранци настанени на първа линия в Слънчев Бряг. Защо е забранил на медиите да отразяват случаите там. Опити за убийство на деца, смъртни случай на възрастни хора. Защо никоя скапана медия не отразяв това. Ние ги издържаме тези летовници, защото като ги попиташ те са на море

Отговори
0 0
АГЕНТ

АГЕНТ

02.08.2022 | 17:33

"Кирил Петков на прощаване: Не забравяйте, че 12 години крадяха парите ви " А ние само една година !

Отговори
9 4
пичага

пичага

02.08.2022 | 17:29

Кирчо ти само една година краде .... за това ревеш !

Отговори
12 3
Леля

Леля

02.08.2022 | 16:06

И още от Кирил: "Оставяме на служебния кабинет много СТАБИЛНА основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци"

Отговори
2 6
Да бе,да

Да бе,да

02.08.2022 | 15:59

Тоя да беше само той с Кокорчо и Льонката идио-тите,ама сума ти народ подлъгаха и още има много сер-семи,които вярват,че баш тия ще направят някаква промяна! Промяна има,да-но само в отризателна посока-високи цени на гориво,храни, газ, инфлаци,още по-ниски доходи....Единственото хубаво е,че като се махнаха тия-от 2 дни има понижение на цените на дизела и бензина!

Отговори
11 3
Анонимен

Анонимен

02.08.2022 | 15:47

ЗЗЗбогум,шизо,и върви на майната си заедно с гуглевица,както си я хванал за ръчичката на снимката!Още ли не сте я публикували?!?Ех,лИбофъ,ти никому не прУщаваш!!!И кирчо,внимавай,три щерки си направил - пак такъв ще е резултата и върху гуглевица,и върху фейсбукица,и върху каквото си избереш.Да знаеш!

Отговори
6 3
ГЮРО

ГЮРО

02.08.2022 | 14:37

Едно мръсно, гадно, лъжливо, продажно и крадливо животно си отива. Дано е за дълго.

Отговори
19 5
Цолов

Цолов

02.08.2022 | 14:05

Поздравления за всички чекмеджани, дори и на тази жега пак сте на бойния пост. Громете противника другари и господа.

Отговори
5 13
ZZбогом Киро

ZZбогом Киро

02.08.2022 | 13:47

Не 12, а от 32 години "демократите" крадохте натрупаното от комунизма и още има: евтин ток от АЕЦ Козлодуй, още байтошова "натовска" техника, почти 90% на всеки цървул със собствено жилище ... и още има!

Отговори
10 9
Пън

Пън

02.08.2022 | 14:19

Ходи да ближеш там където се изака Кирил помяр продажен.

Отговори
11 10
Калата

Калата

02.08.2022 | 13:39

Наглец, бул постой газопровода, ти и един болт не си завинтил, а ка му ли да постройш нещо. Ако беше задържал цените на горивата под 2.90 лв/л тогава може да говориш, но сега нямаш право. Защо цените на горивта започнаха да падат след като Вие паднахте. Може би са спрели да изплащат комисионни!

Отговори
20 4
Скалата

Скалата

02.08.2022 | 14:40

Аве Кала, ако осъзнаеш колко си проз, направо ще се гръмнеш

Отговори
4 10
Кала

Кала

02.08.2022 | 15:57

аз може да съм проЗ, но виждам истината такава каквато е. Виждам, че горивата от 3.50-3.60 спадната до 3.18 - 3.20 и дори на места повече и да там където не дават прословутите 0.25 ст. отстъпка държавна помощ. Правитеслвото на "Петков" резил и задкулиесие. И все пак да благодарим на г-н Иванов да ни представи истината такава каквато е. Независимо, че не е искал, но все пак за втори път показа каква е истината на задкулисните игри.

Отговори
10 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?