2374

Кирил Петков на извънредно заседание в Брюксел, отива като човек на Макрон

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност, съобщиха от правителствения пресцентър.

Това би трябвало да е първото участие на Петков в среща на европейските премиери като член на групата “Обнови Европа”, в която влизат френският президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте и други представители на либерални партии в ЕС. Досега Петков не принадлежеше към нито една от групите, но преди дни брюкселското издание “Политико” обяви, че българският премиер е поканен да се присъедини към групата “Обнови Европа” от Макрон. 

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития около ситуацията в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия следПо темата енергетика, лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифициране на газовите доставки.

По отношение на продоволствената сигурност, фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от Газпром експорт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
УМЕН

УМЕН

01.06.2022 | 01:03

Този македонец киро е дошъл да помогне на неговата македония и да навреди на България аман от такива предатели изгнаници преди години един такъв беше дошъл да си вземе горите този е дошъл да продаде България какво ли трябва да видим още...

Отговори
1 1
Дано

Дано

30.05.2022 | 17:58

Пукне по пътя

Отговори
1 1
Вучичъ

Вучичъ

30.05.2022 | 08:49

По-добре човек на Макрон, отколкото човек на Путин!

Отговори
6 8
Джендъри

Джендъри

30.05.2022 | 08:27

СЪР

Отговори
6 5
Вдигнаха му акциите

Вдигнаха му акциите

30.05.2022 | 08:22

Канада е бивша френска колония и може би затова си кани поданиците Макрончо.....

Отговори
8 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?